МВФ розгледів ризики у держбюджеті-2018, не виключають можливість перегляду документа

МВФ розгледів ризики у держбюджеті-2018, не виключають можливість перегляду документа

Фото: Reuters

Фонд провів ще неповний аналіз бюджету.

Спеціалісти Міжнародного валютного фонду останні дні активно вивчають закон "Про державний бюджет України на 2018 рік". І якщо його дефіцит, як і домовлялися, прописаний на рівні 2,5% ВВП, то є чимало питань і до прибутку, і до видатків.

Про це пише Reuters.

"Загалом ми погоджуємося із запланованим дефіцитом бюджету на наступний рік. Водночас ми бачимо суттєві ризики як в статті доходів, так і видатків", - сказав голова відділення МВФ в Україні Йоста Люнгман після ухвалення держбюджету України на 2018 рік та внесення поправок до Податкового кодексу.

У МВФ зазначили, що обговорять із урядом України різні нюанси щодо ухвалених законів та не виключають, що детальне дослідження документа покаже, що потрібно його буде корегувати. І це стане новою причиною, що Фонд не дасть наступні транші кредиту в розмірі 2 млрд доларів, доки не внесуть зміни до держбюджету.

Нині Україна є учасником програми розширеного фінансування від МВФ, що передбачає виділення загалом 17,5 млрд доларів. Водночас у Фонді констатують, що Київ вчасно не втілює обіцяні реформи, тому й отримує транші із запізненням.

Нагадаємо, раніше директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала Україну пришвидшити реформу для боротьби з корупцією, зокрема щодо створення Антикорупційного суду. Серед інших вимог Фонду – внести ясність та відкорегувати пенсійну реформу, що вже почали втілювати. Також МВФ вимагає проведення земельної реформи (скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення), підвищення вартості газе для населення (та визначення формули цього підвищення). Останні дві вимоги, вказує Reuters, влада втілювати не поспішає, адже вони не популярні серед населення, а особливо це не додасть балів владі напередодні президентських та парламентських виборів.

Раніше дії парламенту та прокурорів проти існуючих антикорупційних установ, зокрема НАБУ, також викликали хвилю критики реформістів в Україні та її зарубіжних партнерів, у тому числі МВФ.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація