Черешня з Херсона, Запоріжжя та Дніпра може потрапити до Китаю вже наступного літа
Що для українця звичайний фрукт, для китайця - екзотика! Наша черешня може захопити Східний ринок. На екскурсію українськими садами приїхала китайська делегація. Закуповувати нашу черешню в Народній Республіці хочуть уже в наступному сезоні. Тож тепер придивляються, як правильно вирощувати та зберігати цю екзотичну для Китаю садовину, йдеться в ТСН.12.00.
У господарстві на Херсонщині вирощують елітну черешню. Її продають в українські супермаркети, експортують до Польщі, а тепер націлилися на Китай.
Яка вона, українська черешня, дегустувати прилетіли представники китайської фітосанітарної служби. Перше запитання – у яких умовах черешню зберігають і транспортують?
«Пакують черешню в ящики одразу на полі», - кажуть у господарстві.
У саду китайці розпитують усе - що господарі роблять із гілками після обрізування, які добрива використовують, якими препаратами труять шкідників?
У Китаї черешня- екзотика. Свою вирощують, але її бракує. Тож завозять з Америки, Чилі та Австралії. А тепер по черешню приїхали до України.
«Ми повинні узгодити протокол, у якому мають бути виписані всі вимоги експорту черешні до Китаю. І українські фермери мусять дотримуватися цих вимог», - каже представник головного митного управління КНР Фу Чанг Бін.
Продавати свою черешню в Китай готові хоч завтра, кажуть українські підприємці. Бо китайські ціни дуже привабливі. Навіть якщо переправляти фрукти літаком.
«У Європі десь до трьох євро за кілограм. Китайський ринок - це 9-10 доларів за кілограм», - каже директор сільговптовариства Максим Литвиненко.
І китайці кажуть, що готові укладати з українцями контракти.
«Побачили і продегустували багато сортів черешні. Особисто мені дуже подобається», - каже Фу Чанг Бін.
Продавати свій товар до Китаю вже націлилися шість українських господарств. На прилавки китайських магазинів черешні з Херсона, Запоріжжя та Дніпра можуть потрапити вже наступного літа.