На Львівщині викрили схему розкрадання газу на 1,4 млрд грн на підприємствах нардепів

На Львівщині викрили схему розкрадання газу на 1,4 млрд грн на підприємствах нардепів

Фото: Getty Images

Підозрюваних у заволодінні 300 млн куб.м затримали правоохоронці.

У Львові затримали посадовців комунальних підприємств через підозру у масштабному розкраданні газу.

Про це повідомили у прес-службі Національного антикорупційного бюро.

"16 січня 2018 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали у Львові чотирьох службових осіб ТОВ "Енергія-Новий Розділ", ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія" за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн. Цього ж дня їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191, ч.3 ст.28, ч.2 ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню, який "Нафтогаз" постачав за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Натомість власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ використали газ у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому продали ДП "Енергоринок" за ринковим тарифом.

"Внаслідок описаних дій, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК "Нафтогаз України" внаслідок цієї "схеми", - додали у НАБУ.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним, затриманим під час проведення обшуків в офісних та житлових приміщеннях підприємств, запобіжного заходу.

Зазначимо, власниками "Енергія-Новий Розділ" є ТОВ "АПП "Львівське" (90,05%) та міське ДКП "Розділтеплокомуненерго" (9,95%). "Енергія-Новояворівськ" належить ТОВ "АПП "Львівське" (92,36%), МКП "Новояворівськтеплокомуненерго" (3,15%), Новояворівському КП "Міські електричні мережі" (4,49%). Бенефіціарними власниками усіх підприємств є народні депутати від БПП брати Богдан та Ярослав Дубневичі.

Нагадаємо, розслідування детективи Бюро розпочали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП та ЗМІ. У серпні 2017 року НАБУ отримало дозвіл на вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні НКРЕКП, і можуть стати прямими доказами у справі щодо маніпуляцій з об'ємами пільгового газу на Новояворівській ТЕЦ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація