На ринках рекордно дорогі ягоди: чим зумовлена висока вартість і чи впадуть ціни

На ринках рекордно дорогі ягоди: чим зумовлена висока вартість і чи впадуть ціни

Фото: УНІАН

Вартість залежить від регіону.

Малина, ожина, чорниці, вишня, лохина, смородина, порічки та шовковиця - усе це липневі ягоди. Вони корисні, але ціни кусаються.

Чим зумовлена висока вартість ягід та чи чекати на падіння цін - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Малину пані продавчиня Ніна збирала власноруч у себе на городі у Васильківському районі. За словами жінки, цього року вона не вродила, бо обмерзла. Вплинули весняні заморозки й на інші фрукти, кісточкові та ягоди. 

На ринках полуниця коштує у середньому 60 гривень за кілограм. Вона зараз чи не найдешевша ягода. Менше коштують лише порічки та смородина - 45-50 гривень за кілограм. Малина ж, аґрус та черешня коштують 70-80 гривень. Чорниці - 80-90. Найдорожче просять за лохину - 45 гривень за 100 грамів - це 450 гривень за кілограм. 

Слід зауважити, що у супермаркетах кілограм лохини дорожче на сто гривень. Вартість малини сягає 330 гривень.

Погодного обґрунтування високим цінам на липневі ягоди немає, пояснює агроаналітик. Вартість малини, лохини та інших ягід просто прирівняли до червневих розцінок. Хоча в регіонах, де вирощують ягоди, цінники в рази менші за столичні. У Херсоні, наприклад, черешню купити можна за 20 гривень за кілограм. У Києві за ягоду де-не-де досі просять по 100. 

Це вже через цьогорічні проблеми з логістикою, каже економіст Олег Пендзин. "Різко зменшилась можливість довести через карантинні обмеження, через адаптивний карантин в різних регіонах. Сам факт довозу став просто дорожчим", - каже він. 

Крім того, ціна в столиці та великих містах шокує, бо постачальники орієнтуються на купівельну спроможність мешканців. “Киянин може дозволити собі трошки більше, а тому він готовий заплатити дорожче”, - наголосив  Олег Пендзин.

Найближчим часом вартість липневих ягід впаде на 20-30%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація