На Тернопільщині приватна фірма проклала безкоштовну дорогу до рідного села генерала СБУ

На Тернопільщині приватна фірма проклала безкоштовну дорогу до рідного села генерала СБУ

Ця ж фірма потім отримала по області десятки контрактів, а дослідження її діяльності вивело на депутата Барну та керівника ОДА.

Комерційна фірма, яка заробляє на прокладанні шляхів, задарма збудувала дорогу у селі Лопушани на Тернопільщині. Безкоштовний асфальт вивів журналістів на цілу схему, за якою "доброчинці" непогано заробляють на тендерах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Першого в Україні благодійного шляху в село Лопушани немає навіть на картах. Тамтешні селяни зроду не знали, що таке асфальтне покриття, але добре знають, кому за нього дякувати. Кілька разів на рік цією дорогою в рідні місця їздить генерал СБУ, екс-начальник депаратменту боротьби з економічною злочинністю Василь Пісний, який народився в Лопушанах, там поховані його батьки. За дивним збігом обставин, асфальт закінчується саме біля цвинтаря.

Кому гроші: на Тернопільщині з'явилася перша "безкоштовна" дорога, яка веде до села генерала СБУ

Кому гроші: на Тернопільщині з'явилася перша "безкоштовна" дорога, яка веде до села генерала СБУ

Проклала цю дорогу відома на ринку Тернопільщини фірма "Авакс-проф". Її пояснення: тренувалися класти асфальт. "Зіткнулися з проблемою, що нема фахівців на техніку. Банально асфальтоукладчика знайти важко. Почали ми з тою технікою трошки там випробовувати, не знаю. Ну, вибрали це село, так вийшло", - каже начальник виробничого відділу фірми Володимир Хоміцький.

Громадські активісти натякають, що насправді річ у преференціях: проклав дорогу – тобі допоможуть з тендерами, щоб заробити ще більше на інших шляхах. І підозрюють, що виконавець повністю "відіб’є" вартість "тренувальної" дороги на інших контрактах. Тим більше, нестачі в них немає – після прокладання асфальту в село Лопушани "Авакс-проф" отримала майже сотню контрактів в області за схемою “без конкурсу” – це коли держзамовник оголошує ремонт дороги 40-метровими шматками, а вартість робіт на кожному не перевищує 200 тисяч гривень. В цьому разі цілком законно можна обійтися без торгів.

Але є й інші варіанти – класичні піддавки. Тоді на тендер заявляються головний учасник і липові конкуренти, відбувається імітація торгів, а перемагає той, хто треба. Трапляється, що документи обох таких "конкурентів" готує одна і та сама людина. Виявити підставних “помічників” нескладно – зазвичай, фірма нещодавно створена і майже не має активностей на ринку. За приклад головний тернопільський автомайданівець натякає на фірму “Інвестбуд-2016”. Статутний капітал цієї організації – "аж" 300 гривень. Скидалися по сотні троє власників, одна з яких учителька на пенсії, чоловік котрої про бізнес дружини вперше чує. А за місцем реєстрації фірми розташоване сільське кафе, де про "Інвестбуд-2016" нічого не чули. Тим не менше, компанія фігурує у багатомільйонних торгах на ремонт доріг, але ніколи не перемагає.

В офісі тимчасово мешкають комбайнери з місцевого приватного підприємства, а головою є депутат обласної ради Василь Вислоцький. "Я навіть не знав, є ця фірма чи нема і шо вона робить. Тільки сьогодні дізнався, бо ви приїхали", - заявив він журналістам. Розслідування разом із сільським головою виводить на бухгалтера "Інвестбуду", а далі – на відомих братів. Один – нардеп-скандаліст Олег Барна, який полюбляє брудною лайкою спілкуватися з журналістами. Інший – голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. Останній каже, що дорожніх фірм не реєстрував, але за дивним збігом донька співвласниці "Інвестбуду", тієї самої вчительки-пенсіонерки, працює пліч-о-пліч з Барною – вона начальник відділу забезпечення діяльності керівництва області у Тернопільській ОДА. Втім, про причетність матері до бізнесу з автошляхами вона теж нібито вперше чує від журналістів.

Врешті-решт ТСН знайшла директора цієї компанії, це такий собі Ігор Смоляк. Він пояснив, що на вчительку фірму зареєстрував, бо вона подруга його мами, а на себе не оформлював, бо так порадили юристи. А чому прописав фірму в далекій і чужій йому Нагірянці та ще й у будинку депутата – пояснення ще дивніше: "Упіймав першого, хто біг. Кажу: така і така ситуація, хочу відкривати і щось думати. А він каже: добре". Закон такі дивні реєстрації не забороняє, а оскаржувати торги можуть лише ображені конкуренти, яких безпідставно дискваліфікували. Їх і закликають це робити.

Кореспондент ТСН Мирослав Ганущак

Повʼязані теми:

Наступна публікація