Це пов'язано із сезонністю.
В Україні збільшилася вартість овочів борщового набору.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу на своїй сторінці у Facebook.
За два тижні на 16% збільшилася вартість картоплі - коштує понад 7 грн за кілограм. Буряк зріс у ціні на 13% і коштує 10,9 грн. Капуста здорожчала на 7% - до 7,3 грн.
Втім, фахівці наголошують, що картопля здорожчала після того, як попередньо здешевшала на 20%. "У такій ситуації спрацьовує сезонний фактор, коли ціни на овочі починають рости восени. Ця тенденція триває аж до надходження нового врожаю", - йдеться у повідомленні.
Крім того, на 11% зросли ціни на помідори. За кілограм у середньому просять понад 42 грн. Зростання експерти пояснюють тим, що зараз томати або імпортовані, або тепличні. А вони дорожчі за ґрунтові.
Також експерти повідомляють, ціни на помідори виросли, тому що зараз вони або імпортовані, або тепличні, які, як правило, дорожчі.
Крім того, на ринку подешевшали яблука і гречка, адже цього року аграрії зібрали хороший урожай цих культур. Українські яблука коштують близько 10 грн - на 10% менше, ніж два тижні тому. Гречка - понад 47 грн - на 4% менше.
Як повідомлялося, в Україні найближчим часом ціни на хліб зростуть на 10-15%. Серед причин такої цінової тенденції: зростання цін на пальне, мінеральні добрива, запчастини та на інші складові собівартості пшениці, що призведе до зміни вартості борошна, а врешті й хлібобулочних виробів, говорить директор Фінансово-економічного департаменту Мінагрополітики Баграта Ахіджанова.
Читайте також:
- Україні загрожує не інфляція, а паніка довкола неї - Милованов
- Кожний п'ятий українець може залишитися без пенсії: хто і чому в зоні ризику