На українців чекає продовження кризи та урізання бюджетних виплат

На українців чекає продовження кризи та урізання бюджетних виплат

Закордонні кредитори визнали роботу уряду незадовільною

Вже більше ніж півроку вітчизняна економіка неухильно падає.

Вітчизняні експерти заговорили про неминуче урізання бюджету. Утім уряд сподівається на підйом у другій половині року, і все ще обіцяє реформи. Чи справді провал такий глибокий, як це бачать збоку, з'ясовував ТСН-Тиждень.

Закордонні кредитори визнали роботу уряду незадовільною. Прогноз економічного зростання на цей рік - нульовий. Сенсаційна новина прилетіла від МВФ. Це чи не найгірший показник у Європі.

Утім фахівців, виявляється, не здивувала різка оцінка з-за кордону. Проблеми економічні закладалися ще торік причинами політичними.

"Перед виборами була поставлена задача: будь-якою ціною тримати курс гривні. А будь-якою ціною - це значить - немає гривень. Гайки закрутили. Процентні ставки злетіли... Курс стабільний, але одночасно ж зупинилося кредитування. Промисловість залишилась без грошей. Більше того - пішли податківці... Бюджет теж втратив через стабільний, фіксований курс гривни. Втратив приблизно 20 мільярдів гривень в минулому році", - зазначає експерт Ерік Найман.

У найпесимістичнішому за всі часи прогнозі МВФ реформування економіки названо надто повільним. Аналіз МВФ свідчить, що вже більше, ніж півроку економіка неухильно падає. ВВП знижується. Промислове виробництво дедалі більше йде в мінус.

Урізання бюджетних витрат уже підтвердив і президент. Незадовго до цього він же розкритикував перебіг українських реформ. Деякі, наприклад, медичну цього тижня взагалі погрожував зупинити.

Слід сказати, що один із головних показників здорової економіки країни - купівельна спроможність її громадян, а вона за останні кілька років тільки падала. Гривня повільно, але знецінювалася, ціни помірно, але росли. На все. Держава має дуже залежну від імпорту та експорту економіку.

Про нинішні песимістичні цифри МВФ експерти говорять, що настав час усім економити. Загальна криза у світі не може оминути Україну.

"Треба трошки затягнути паски, треба розуміти, що ви можете втратити робоче місце, що ви не можете розраховувати на підвищення зарплати. Це й є, власне кажучи, економічний спад", - зазначив експерт Володимир Дубровський.

Рік попереду - непростий. Та в уряді твердять, що ситуація під контролем.

Кореспондент ТСН Сергій Швець.

Чи загрожує Україні економічна криза?

Чи загрожує Україні економічна криза?

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація