Справа "Роттердам+". В енергоімперії Ахметова відповіли на закиди НАБУ

Справа "Роттердам+". В енергоімперії Ахметова відповіли на закиди НАБУ

У компанії кажуть, що підозри безпідставні.

В енергетичному холдингу ДТЕК вважають обвинувачення слідчих Національного антикорупційного бюро України у справі про створення штучних умов для зростання цін на ринку електроенергії безпідставними та необґрунтованими.

Про це повідомляється у заяві компанії, яка підконтрольна Ринату Ахметову.

Як переконують у ДТЕК формула "Роттердам+" визначила нібито прозорі правила роботи на оптовому ринку електроенергії, які раніше були відсутні, а рішення щодо правил роботи на якому приймалися державними органами суб’єктивно.

"Доцільність використання принципу імпортного паритету та відповідність методики ціноутворення на енергетичне вугілля в Україні практикам європейських держав була підтверджена багатьма міжнародними експертизами, результати яких мають бути враховані. Зокрема, експерти підтверджують коректність застосування принципу імпортного паритету, прив’язку цін на енергетичне вугілля в Україні до європейських індексів, коректність включення витрат на логістику тощо. Дослідження показують відсутність надприбутків як у вугільному секторі, так і для української теплової генерації", - наголошується у пресрелізі ДТЕК.

Там додали, що принцип імпортного паритету під час ціноутворення є вимогою МВФ та інших кредиторів України. У ДТЕК зазначили, що вартість електроенергії не зростала, як це було з тарифами на газ. Співробітники ДТЕК, щодо яких висунуто підозри, надали, згідно з повідомленням, необхідні документи та відповіли на запитання слідчих.

"Наразі готові допомогти детективам розібратися у складних процесах, результатах експертиз міжнародних компаній та встановити відповідність дій українських енергетиків сучасним світовим практикам", - йдеться у заяві.

У компанії наголошують на необхідності всебічного і об’єктивного розслідування, яке, врешті, припинить спекуляції довкола методики ціноутворення на енергетичне вугілля.

Нагадаємо, у четвер, 8 серпня, детективи НАБУ затримали директора держпідприємства "Оператор ринку", ексчлена Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Володимира Євдокімова. Його підозрюють у справі "Роттердам+". Крім того, підозру оголошено й ексголові НКРЕКУ Дмитру Вовку та ще чотирьом посадовцям. Слідчі інкримінують їм створення умов, у результаті яких державі було нанесено збитків на 18,87 млрд грн. 

Антимонопольний комітет України дозволив компанії Рината Ахметова придбати ще два обленерго

Антимонопольний комітет України дозволив компанії Рината Ахметова придбати ще два обленерго

Повʼязані теми:

Наступна публікація