Нацбанк оцінив можливі збитки від блокади Керченської протоки

Нацбанк оцінив можливі збитки від блокади Керченської протоки

Фото: УНІАН

Через порти Азовського моря проходить 30% українського металургійного експорту.

У Нацбанку підрахували, що у разі блокади Керченської протоки під загрозою перебувають поставки продукції на кілька десятків мільйонів доларів.

Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, передає LIGA.net.

Загалом через порти Азовського моря проходить 30% українського металургійного експорту на суму близько $230 млн на місяць.

"Ускладнення в регіоні ми почали помічати десь на початку третього кварталу, - сказав Сологуб. ​​- Але тут складно оцінити, що саме має вирішальний вплив: є ще фактор погодних умов. Поки ми не можемо сказати, що впливає сильніше".

За словами заступника голови НБУ, українські агровиробники практично не працюють через порти Азовського моря. "Це приблизно 2-3% всього експорту АПК", - уточнив він. За даними Мінінфраструктури, від 2014 року втрати України через блокування і затримок кораблів в Азовському морі склали 6 млрд грн грн.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон.

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили до СІЗО у Москві. Всіх їх звинувачують у начебто незаконному перетині російського кордону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація