Нацбанк оголосив про серйозні зміни на валютному ринку

Нацбанк оголосив про серйозні зміни на валютному ринку

Фото: Національний банк України

Регулятор хоче покращити інвестклімат в Україні та полегшити діяльність підприємств, які здійснюють зовнішню торгівлю.

Національний банк України збирається пом'якшити низку адміністративних обмежень на валютному ринку.

Про це заявив виконувач обов'язків голови Нацбанку України Яків Смолій.

"По-перше, ми маємо намір підвищити максимальний термін для розрахунків для операцій з експорту та з імпорту товарів зі 120 до 180 днів, по-друге, надаємо інвесторам можливість повертати вкладені в Україну кошти", - наголосив він.

Смолій уточнив, що досі було заборонено купувати та перераховувати іноземну валюту, щоб повернути за кордон кошти, отримані іноземними інвесторами від продажу корпоративних прав, від зменшення статутних капіталів юридичних осіб, виходу з господарських товариств іноземних інвесторів.

"Ми плануємо дозволити такі операції. Водночас для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми ми будемо стежити, щоб ці операції відповідали визначеному переліку умов", - запевнив він.

Окрім цього Нацбанк збирається скасувати заборону на купівлю і перерахування валюти з метою повернення за кордон коштів, отриманих іноземними інвесторами за операціями з продажу цінних паперів українських емітентів.

"По-четверте, клієнти банку зможуть купувати валюту на міжбанківському ринку, незалежно від залишків валюти, яка є у нього на банківських рахунках", - сказав Смолій.

За словами виконувача обов'язків голови Нацбанку, ці кроки сприятимуть покращенню інвестклімату в Україні та полегшенню діяльності підприємств, які здійснюють зовнішньоторговельну діяльність.

"Жоден із цих кроків не призведе до дестабілізації ситуації на валютному ринку", - підсумував він.

Нагадаємо, НБУ готовий відкоригувати монетарну політику в разі різкого підвищення пенсій. Водночас представник регулятора зазначив, що пенсійну реформу потрібно провести, щоб забезпечити стабільність державних фінансів та цінову стабільність.

Повʼязані теми:

Наступна публікація