Нацбанк оновив економічні прогнози: інфляція знову буде високою, ВВП зростатиме повільніше

Нацбанк оновив економічні прогнози: інфляція знову буде високою, ВВП зростатиме повільніше

Фото: УНІАН

За підсумками 2017 року економіка України зросла на 2,1%.

Протягом минулого року ВВП України зріс на 2,1%, а інфляція становила 13,7%. Цього року економіка зростатиме трохи швидшими темпами (у держбюджеті заклали 3%), а інфляція хоч і зменшиться (до 9%), проте все ж залишатиметься високою.

Тим часом у Нацбанку переглянули свої прогнози й зазначають, що "у 2018-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься і поступово повернеться до цільових показників, однак цей процес триватиме довше, ніж очікувалося раніше. Інфляція повернеться в цільовий діапазон у середині 2019 року".

НБУ прогнозує інфляцію наприкінці 2018 року на рівні 8,9%.

"2018 року, попри посилення НБУ жорсткості монетарної політики, інфляція залишатиметься високою - на рівні 8,9% у грудні у річному вимірі. Фундаментальний інфляційний тиск буде все ще високим протягом року (базова інфляція становитиме 8,2% на кінець року), насамперед у зв’язку із зростанням доходів населення та виробничих витрат під впливом підвищення заробітної плати, а також суттєвого зростання пенсійних видатків. Як наслідок, серед складових базової інфляції найбільше, як і 2017 року, очікується зростання вартості ринкових послуг".

Цього року має суттєво знизитися інфляція сирих продовольчих товарів – до 4,6% (із 23,5% у 2017 році).

"Основним фактором такого уповільнення буде вичерпання дії шоків продовольчої пропозиції попереднього року, зокрема пов’язаних із втратою частини врожаю плодоовочевої продукції через несприятливі погодні умови навесні 2017 року. Світові ціни на м’ясо-молочну продукцію також стримуватимуть інфляцію сирих продовольчих товарів в Україні, оскільки на основних експортних ринках уже спостерігається коригування цін у бік зниження", - констатують у Нацбанку.

Протягом 2018 року адміністративно регульовані ціни зростуть на 13,8%, прогнозує НБУ.

"Основними факторами зростання буде збільшення вартості імпортованих енергоресурсів, зокрема природного газу, від якого залежать тарифи на газ, централізоване опалення та гарячу воду для населення, а також продовження зростання витрат організацій, що надають послуги ЖКГ, через підвищення заробітних плат персоналу", - пояснив регулятор.

Також на 10,8% зростуть ціни на паливо. Прогноз ґрунтується на зміні світових цін на нафту в гривневому еквіваленті.

"У 2019-2020 роках інфляція продовжить уповільнюватися і повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і становитиме 5,8% на кінець 2019 року. 2020 року інфляція уповільниться до 5,0%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону (5,0% плюс/мінус 1%)", - зазначають у НБУ.

Водночас Нацбанк прогнозує уповільнення зростання економіки протягом 2019-2020 років – до 2,9%, "через вичерпання ефектів фіскального пом’якшення у 2018 році та під впливом жорсткої монетарної політики, яка необхідна для повернення споживчої інфляції до цільового рівня на прогнозному періоді. Крім того, повільний прогрес у структурних реформах стримуватиме підвищення довгострокового потенціалу економіки. Приватне споживання, як і раніше, залишиться основним рушієм економічного зростання. Високу інвестиційну активність продовжуватимуть демонструвати підприємства в галузях, що насамперед орієнтовані на експорт продукції (зокрема в сільському господарстві, переробній промисловості), а також залежних від нарощування капітальних видатків бюджету. Зокрема продовження державної політики щодо оновлення дорожньої інфраструктури дасть змогу збільшити інвестиції в будівництво. Водночас на прогнозному горизонті відновлення кредитування буде повільним, насамперед відображаючи високі ризики інституційного середовища, зокрема низький рівень захисту прав кредиторів".

Раніше Світовий банк оновив економічні прогнози для України на три роки.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація