Нацбанк оприлюднив перелік найбільш ризикованих галузей української економіки

Нацбанк оприлюднив перелік найбільш ризикованих галузей української економіки

Валерія Гонтарева, голова НБУ / Фото: Getty Images

Найбільші ризики платоспроможності притаманні будівництву, операціям із нерухомістю та машинобудуванню .

Будівництво, операції з нерухомістю та комунальні послуги є найбільш ризикованими й фінансово нестійкими галузями української економіки.

Про це йдеться в звіті з фінансової стабільності Національного банку України, передає УНІАН

"Найбільші ризики платоспроможності притаманні будівництву, операціям із нерухомістю та машинобудуванню – тут спостерігаються найбільші боргові навантаження й порівняно низька прибутковість або збитковість. Фінансово нестійкими також є підприємства з високою часткою державного регулювання – виробництво та постачання енергії та газу, комунальні послуги", - зазначають в НБУ.

Будівництво і нерухомість перебувають на другому місці за обсягами заборгованості за кредитами українським банкам – близько 120 млрд грн, при цьому частка негативних кредитів становить 44%.

Найбільше зростання операційного збитку в 2014-2015 рр. зафіксовано у компаній сфери нерухомості та будівництва – за 9 місяців 2015 року майже до 30%.

"Підприємства цих галузей мають найбільше кредитне навантаження, водночас їх платоспроможність слабка у зв'язку з особливостями регулювання галузі, що не стимулює підвищення ефективності роботи, а також через низьку якість менеджменту багатьох компаній", - йдеться в звіті.

Регулятор передбачає, що підвищення в 2015-2016 рр. тарифів на комунальні послуги та енергоносії може мати у короткостроковій перспективі негативний вплив на прибутковість компаній відповідного сектору через можливе погіршення платіжної дисципліни споживачів.

Регулятор також допускає зростання кількості недобудов і заморожених об'єктів за умови збереження негативних обставин на ринку нерухомості в наступні роки.

"При збереженні темпів будівництва на первинному ринку житла формуватиметься значний дисбаланс між попитом і пропозицією. Вже в 2015 році висока конкуренція й падіння платоспроможного попиту змушували столичних забудовників пропонувати знижки й програми розстрочки. У 2016 році тенденція зберігається. За несприятливих обставин зросте кількість недобудов і заморожених об'єктів", - зазначено в звіті.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що банківська система України вже пережила найскладніший період кризи. Проте досі залишаються чинники, що можуть спричинити потрясіння та ризики. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація