Нацбанк визначився з курсами валют після трьох вихідних

Нацбанк визначився з курсами валют після трьох вихідних

Фото: Getty Images

Долар залишиться стабільним і коштуватиме 24 із половиною гривні.

Національний банк України визначився з офіційними курсами валют, які діятимуть після затяжних вихідних - у вівторок, 15 жовтня.

Долар США залишиться на рівні 24,53 грн.

Євро додасть 4 копійки і коштуватиме 27,09 грн.

Ще на початку минулого тижня у курсах НБУ долар коштував 24,08 грн, а євро - 26,33 грн. Потім почалося різке здорожчання. Експерти, серед інших причин, називають політичні - пов'язані із можливим запровадженням "формули Штайнмаєра" на Донбасі. Відповідно паніка й "повела" людей до обмінників та банків - у деяких із них купити валюту не могли через її відсутність у касах.

НБУ за тиждень продав 200 мільйонів доларів для втримання курсу валют.

У НБУ переконані, що "зміцнення обмінного курсу (що тривало останні чотири місяці) сприятиме уповільненню інфляції в найближчі місяці. Укріплення гривні було зумовлено фундаментальними ринковими чинниками, такими як: сприятлива цінова кон'юнктура на глобальних товарних ринках, високий врожай зернових, подальше зростання експорту IТ-послуг, зростання довіри інвесторів до української економіки, спрощення їхнього доступу до ринку внутрішніх державних цінних паперів".

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

У травні Кабмін спрогнозував, що 2020 року курс долара становитиме 28,2 грн. Такий показник заклали і в проєкті держбюджету на наступний рік. Проте новий уряд пообіцяв найближчим часом переглянути прогнози й внести зміни до проєкту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація