Нацбанк заборонив купюру рублів, де зображений окупований Крим

Нацбанк заборонив купюру рублів, де зображений окупований Крим

Фото: reuters.com

Заборона поширюється також на операції, що здійснюються під час купівлі/продажу готівкової іноземної валюти між банками.

НБУ заборонив банкам України здійснювати операції з російськими банкнотами та монетами із зображенням об’єктів, розташованих на окупованій території України

Про це повідомляє прес-служба НБУ. 

"Національний банк України заборонив банкам (їх філіям, відділенням) і фінансовим установам України здійснювати касові, в тому числі валютно-обмінні, операції з банкнотами (банківськими білетами) та монетами Центрального банку Російської Федерації із зображенням мап, символів, будівель, пам’ятників, пам’яток археології, архітектури, історії, краєвидів та будь-яких інших об’єктів, розташованих на окупованих Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиницях України, та/або які містять тексти, що стосуються окупації Російською Федерацією адміністративно-територіальних одиниць України", - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що заборона також  поширюється на операції, що здійснюються під час купівлі/продажу готівкової іноземної валюти між банками.

Росія зобразила на новій банкноті руїну кримського Херсонесу

Росія зобразила на новій банкноті руїну кримського Херсонесу

Окрім того, фінансовим установам та ПАТ "Укрпошта" забороняється під час здійснення виплати переказів приймати чи видавати готівку іноземної валюти – банкноти та монети Центрального банку РФ із зображеннями або текстами, які стосуються окупації території України Росією. 

Згідно з інформацією НБУ, ця постанова набуває чинності із 17 жовтня 2017 року.
 
"Національний банк України прийняв таке рішення з метою захисту суверенітету і територіальної цілісності України та керуючись вимогами статей 17, 99 Конституції України, статей 7, 15, 25, 30, 44, 45, 56 Закону України "Про Національний банк України", статті 12 Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", - додали у прес-службі Нацбанку. 

Нагадаємо, нову банкноту номіналом 200 рублів із зображенням окупованого Севастополя було представлено 12 жовтня Банком Росії. Презентація відбувалася за участі голови Банку Росії Ельвіри Набіулліної. На купюрі зеленого кольору розміщено символи окупованого Севастополя. На лицьовому боці зображений Пам'ятник затопленим кораблям, а на зворотному - Херсонес Таврійський.

Повʼязані теми:

Наступна публікація