"Нафтогаз" відкрив новий фронт у протистоянні з "Газпромом" – Вітренко

"Нафтогаз" відкрив новий фронт у протистоянні з "Газпромом" – Вітренко

Фото: ТСН.ua

Українська компанія подала скаргу на антиконкурентні дії росіян.

"Нафтогаз України" оскаржив у Єврокомісії антиконкурентні дії російського монополіста "Газпром". Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Посадовець охарактеризував цю подію, як відкриття нового фронту в протистоянні з "Газпромом". Метою, за його словами, є зупинення росіян у їх намірі позбавити Україну доходів від транзиту газу, котрі складають 4% ВВП і можуть призвести до економічного спаду вже наступного року. "Також ми зможемо добитися того, щоб імпортований газ в Україні коштував дешевше", - переконаний Вітренко.

Щойно ми відкрили новий фронт у протистоянні з Газпромом - подали скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії...

Опубліковано Юрієм Витренком Понеділок, 6 травня 2019 р.

Як пояснив представник "Нафтогазу", цього можна досягти, якщо залучити до використання української ГТС європейських покупців російського палива та дозволити їм купувати на східних кордонах України не лише сировину "Газпрому", але й газ, який видобувають інші компанії РФ або ж який транспортується із Середньої Азії. "У цій скарзі ми детально аналізуємо як завдяки Північному Потоку 2, блокуванню віртуального реверса, контролю над компаніями на європейському ринку газу, "Газпром" зловживає своїм домінуючим становищем та обмежує конкуренцію", - пояснив посадовець НАК.

"Нафтогаз" знижує ціни: з 1 травня вартість газу впаде на 30 копійок за метр кубічний

"Нафтогаз" знижує ціни: з 1 травня вартість газу впаде на 30 копійок за метр кубічний

Вітренко зауважив, що "Нафтогаз" має пропозиції конкретних механізмів вирішення проблеми, а сам документ був підготовлений у співпраці з провідними європейськими експертами та юристами. "Пригадую, що коли я вперше розповідав їм про те, як і за рахунок чого "Газпром" зловживає своїм положенням на європейському ринку, вони по-іншому починали дивитися на ситуацію. Сподіваюся, зараз на ситуацію по-іншому подивиться і Європейська комісія!", - підсумував представник української компанії.

Як повідомлялося, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу", "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація