"Нафтогаз" відзначив зацікавленість Росії у конструктивних переговорах щодо транзиту газу

"Нафтогаз" відзначив зацікавленість Росії у конструктивних переговорах щодо транзиту газу

Фото: ТСН.ua

Перемовини продовжаться у жовтні.

Російська сторона проявала зацікавленість у проведенні конструктивних переговорів щодо нової угоди про транзит газу через територію України.

Про це йдеться у повідомленні "Нафтогазу" за підсумками переговорів між Україною та Росією, які відбулися 19 вересня у Брюсселі за посередництвом Європейської комісії.

"Нафтогаз" відзначає зацікавленість російської сторони у проведенні конструктивних переговорів і новий рівень готовності до прийняття сучасних умов транспортування газу українською ГТС", – заявили у компанії.

Зокрема, "Газпром" вперше припустив можливість працювати за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть в повній мірі впроваджені в Україні до кінця поточного року.

У "Нафтогазі" зазначили, що в рамках цього процесу українська сторона представила учасникам переговорів майбутнього відокремленого оператора ГТС України — ТОВ "ОГТСУ", який передав російській стороні проєкти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Також "Нафтогаз" передав росіянам дорожню карту дій для завершення відокремлення оператора ГТС (анбандлінгу).

"Сторони провели аналіз відкритих питань, щодо яких на даний час немає єдиної позиції, і погодилися продовжити переговори у жовтні", – йдеться у повідомленні.

"Головне - ми почали обговорювати перехід на європейські правила в питанні транспортування російського газу територією України. Є стриманий оптимізм. Але й до песимістичного сценарію ми також готові краще, ніж коли-небудь", – заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Нагадаємо, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ. 

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Росія готова підписати нову угоду про транзит газу до Європи через Україну

Росія готова підписати нову угоду про транзит газу до Європи через Україну

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація