Нардепи мають запустити ринок землі, а експерти назвали вартість одного гектару

Нардепи мають запустити ринок землі, а експерти назвали вартість одного гектару

Фото: УНІАН

Ринок землі в Україні планують відкрити від 1 жовтня 2020 року.

6 лютого народні депутати почнуть розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі. Український чорнозем - продаватиметься. Власники невеличких господарств переймаються, що великі агрохолдинги скуплять землю. Натомість у владі обіцяють, що захистять дрібного підприємця законом і прогарантують кредитами.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Господарство в фермера Віталія Литвина невеличке. Три телички та два бички. Найбільша цінність на подвір"ї – трактор, узятий у лізинг.

"По лізингу він був 220 тисяч. Але коли ціна почала зростати, лізинг теж мені почав піднімати вартість трактора. У кінцевому результаті я заплатив 480 тисяч за цього трактора", - говорить фермер.

Відтоді нове чоловік не купує. Боїться, що знову обдурять на гроші. Укладає в брухт, який перетворює на техніку. Купив старі диски до культиватора. До весни, каже, будуть готові обробляти землю.

"Виживати треба самому. Від держави нічого не можна чекати", - каже чоловік.

Обробляє понад 30 гектарів. 9 із них - його власні. Решту орендує. Після відкриття ринку землі хотів би докупити ще 50. Власних грошей не має. А кредит брати боїться.

"Якщо прийде клієнт з чеком на 10 мільйонів і з чеком на 200 тисяч гривень, звичайно, банку краще займатись великим фермерським господарством чи середнім", - говорить експерт з фінансування мікро- та малого бізнесу Олександр Буковинський.

Не вірить у кредитування і підприємець Сергій Галузін. Землі в оренді має багато. Але ризики також не потягне.

"Це повинні бути кредити, щоб років на 20-25 виплачувати. Щоб коли в тебе врожай, ти б узяв у цей момент, а немає врожаю, ти не будеш платити. Відсоток відсотком, а ще погашення тіла кредиту", - каже підприємець Сергій Галузін.

Закон про землю: депутати обіцяють захистити дрібних підприємців

Закон про землю: депутати обіцяють захистити дрібних підприємців

На 20 років навряд чи, та на 7 кредитувати банки готові. Якими будуть умови, поки що ніхто з них не знає. Але малих фермерів уже чекають та консультують. Найактуальніше питання, чи не відійде вся земля фінустановам, якщо позичальник не потягне відсотки.

"Це чистий збиток банків. Кожен заробляє на своєму, банк заробляє на грошах, тому ми дали гроші і ми сподіваємось нам повернуть гроші з відсотками, щоб ми розрахувались з нашими вкладниками, з їхніми депозитами. Фермер заробляє на землі, і він вміє заробляти, ніж ми на перепродажу", - говорить голова правління банку Сергій Щепанський.

Закон про ринок землі в парламенті розглядатимуть 6 лютого. Профільне міністерство чекає на ухвалення. Переконують, дрібного фермера захистять.

"При купівлі землі за кредитні кошти держава компенсуватиме вартість між комерційною так, щоб фермеру залишалось 5 відсотків", - каже заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Він переконує, що 4 мільярди гривень, які заклали в бюджет для цих цілей, цього року вистачить. Цьогоріч очікують, що буде продано лише 2% землі від усієї кількості. Вартість коливатиметься від 40 до 60 тисяч гривень за гектар. Та ціна зростатиме впродовж наступних років. Тому дають рекомендації.

"За виключенням форсмажорних обставин, певних життєвих не продавати земельні ділянки,так як вартість буде зростати як оренди, так і земельної ділянки. Через 5 років це будуть зовсім інші гроші", - говорить Тарас Висоцький.

Маріам Оганнисян

Повʼязані теми:

Наступна публікація