Найбільший контракт в агросекторі України: саудівська компанія купила "Мрію"

Найбільший контракт в агросекторі України: саудівська компанія купила "Мрію"

Точної суми угоди не назвали.

Сьогодні, 12 вересня, відбулося підписання документів щодо купівлі саудівською компанією Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC) українського агрохолдингу "Мрія" (компанії Mriya Holding Cyprus Limited та Mriya Trading Cyprus Ltd). Точної суми угоди невідомо, проте президент України Петро Порошенко раніше казав про інвестиції в "сотні мільйонів доларів".

Ця угода є найбільшим контрактом у сільськогосподарському секторі за всю історію незалежної України.

"SALIC є власністю суверенного фонду Саудівської Аравії, і він сьогодні є одним із найбільших інвесторів у сільськогосподарський бізнес у всьому світові. І рішення сьогодні прийти в Україну є яскравою демонстрацією того, що Україна на сьогоднішній день готова приймати таких інвесторів і створила для цього всі необхідні умови", - сказав Порошенко під час церемонії підписання угоди між компаніями.

Президент звернув увагу, що цей контракт не означає купівлю української землі.

"Це означає купівлю українських активів, підвищення рівня інвестицій в український аграрний комплекс і підвищення рівня технологій, які будуть сприяти підвищенню врожайності, підвищенню експорту, підвищенню надходження валютної виручки, створення високооплачуваних нових робочих місць", - констатував Порошенко.

За його словами також було проведено переговори з інвесторами, під час яких досягнуто домовленості про те, що підписання цієї угоди, -  це лише початок "надзвичайно важливого процесу" і надалі обсяг інвестицій, в тому числі SALIC і з боку суверенного фонду, в Україні будуть зростати.

В агрохолдингу "Мрія" уточнили, що були продані "всі об'єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, що володіють правом оренди земельного банку. Завершення угоди стане можливим після одержання дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) і виконання інших типових для подібних транзакцій умов. Після завершення угоди "Мрія" продовжить свою операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією SALIC — Continental Farmers Group (CFG)".

Нагадаємо, SALIC уже працює в Україні й обробляє тут майже 45 тисяч гектарів землі. Завдяки поглинанню "Мрії" її земельний банк зріс до 200 гектарів.

У середині серпня цього року "Мрія" завершила чотирирічний процес реструктуризації проблемного боргу на 1,1 млрд доларів. Компанія обробляє 165 тисяч гектарів землі, потужності елеваторів і зерносховищ оцінюють у 380 тис. тонн.

У серпні 2014-го в агрохолдингу "Мрія" стався технічний дефолт. Тож через півроку контроль над активами перейшов до кредиторів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація