Найбільшу українську мережу з продажу окулярів "Люксоптика" придбав італійський мільярдер - ЗМІ

Найбільшу українську мережу з продажу окулярів "Люксоптика" придбав італійський мільярдер - ЗМІ

Фото: Facebook/Люксоптика

Нині вартість угоди не розголошується.

Світовий гравець на ринку лінз, оптичного устаткування та окулярів, французько-італійський холдинг EssilorLuxottica придбав найбільшу українську мережу "Люксоптика", яка належала родинам співвласника медичної мережі "Добробут" Олега Калашникова і колишньому голові Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Про це свідчать дані з реєстру Міністерства юстиції.

Таким чином, власником "Люксоптики" став International Optical House Holding BV, бенефіціаром якого є 84-річний італійський мільярдер Леонардо Дель Веккіо.

За даними LIGA.net, "король окулярів", як називають Веккіо в італійській пресі, викупив найбільшу в Україні мережу з продажу окулярів і лінз у групи інвесторів, найбільші з яких - Олег Калашников і дружина Ложкіна Надія Шаломова. Зокрема, вони передали бізнесмену компанії "Люксоптика Холдинг", "Оптичний будинок", "Інтереко", "Ленті Про" і "Нова Віста".

"Контрольний пакет був у Олега [Калашникова], він створював цей бізнес", - розповів спільний знайомий Ложкіна і Калашникова.

Як зазначається, 2018 року ці компанії отримали 707 млн ​​грн виручки (29 млн доларів), що вказано у їхній фінзвітності. В середині минулого року фізособи-власники Олег Калашников, Надія Шаломова, Інна Альтер, Валерій Девко та інші об'єднали свої пакети в кіпрську компанію OH Holding Limited, а вже у січні 2020-го власником "Люксоптики" став Леонардо Дель Веккіо.

Наразі невідомо, у скільки стала покупка для італійського мільярдера.

За оцінками Forbes, станом на початок 2019 року Леонардо Дель Веккіо посідав 50 місце серед найбагатших людей світу і 2-ге місце в Італії, а його статки оцінювалися в 25,5 млрд доларів. У 2018 році компанія Luxottica, справа всього життя Дель Веккіо, злилася з найбільшим у світі виробником лінз - французьким Essilor, унаслідок чого з'явився холдинг EssilorLuxottica. За рік він заробив 15 млрд євро (16,2 млрд доларів). Минулого року мільярдер вирішив розширити свою роздрібну платформу на 7000 магазинів і придбав за 7,2 млрд євро (8 млрд доларів) нідерландську роздрібну мережу GrandVision. На такі дії вже відреагував Антимонопольний комітет ЄС, який обіцяв оголосити своє рішення у червні 2020 року.

Своєю чергою український антимонопольний комітет дав дозвіл на поглинання "Люксоптики" у грудні 2019 року.

Зауважимо, "Люксоптика" була одним із найбільших продавців окулярів в Україні - 178 торгових точок в 36 містах України.

Нагадаємо, раніше російські ЗМІ повідомили, що у Криму окупанти продали незаконно відчужений в українського бізнесмена Ріната Ахметова комплекс "Дача Якова Жуковського "Новий Кучук-Кой" поблизу Ялти. Покупцем стало ТОВ "ЕТЦ в Парковому", що належить "Газпрому". Маєток було придбано за 1,975 млрд рублів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація