Найдорожче опалення в Україні: жителі райцентру на Херсонщині отримали 5-тисячні платіжки

Найдорожче опалення в Україні: жителі райцентру на Херсонщині отримали 5-тисячні платіжки

Фото: КМДА

Мер міста запевнив, що допомагати в компенсації вартості послуги не буде.

Жителі Каховки на Херсонщині шоковані отриманими платіжками, бо за опалення 2-кімнатної квартири їм треба віддати від 4 до 5 тисяч гривень. Зараз тепло в невеликому райцентрі коштує чи не найдорожче в Україні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

4750 гривень і 42 копійки – такий рахунок виставили Юлії за 2-кімнатну квартиру у Каховці. Її чоловік поїхав на заробітки, тому субсидії їй не дали. "Прибуток у мене 860 гривень, я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною. Як сплачувати – питання, як і в усіх мешканців нашого будинку", - каже власниця оселі. У будинку, де мешкає Юлія, є лічильник тепла, кілька тижнів його ремонтували, а людям порахували обігрів за тарифом, як для будинків без лічильника, тобто 82 гривні за квадратний метр. Вдвічі дорожче з цього місяця мають платити і мешканці сусідніх будинків, де лічильників і не було – там рахунки поприходили, до прикладу, на 5643 грн.

Коли комуналка не по-кишені: чому у Каховці тепло коштує чи не найдорожче в Україні

Коли комуналка не по-кишені: чому у Каховці тепло коштує чи не найдорожче в Україні

Як їх оплатити – людям навтямки, адже навіть із субсидіями вони перевищують пенсії та зарплати. "Пенсія 1600, а 2400 сплачувати", - нарікають люди. "Скільки треба отримувати, щоби платити за одне опалення 5 тисяч", - дивуються місцеві мешканці. У теплокомуненерго пояснюють, що такий тариф економічно обгрунтований, а 70% у ньому – це газ і електрика, які здорожчали на третину, заробітна плата працівників, витрати на ремонт обладнання. І основна причина здорожчання – це те, що майже 60% абонентів перейшли на автономне опалення. "Опалювальна площа зменшується, і як висновок, затрати розподіляються на меншу кількість абонентів, меншу площу, яка має бути. Кількість абонентів зменшилась на 58%", - пояснив директор Каховського теплокомуненерго Анатолій Перчиць.

Те, що тариф на тепло у Каховці чи не найвищий в Україні, міського голову не дивує – він закликає людей переходити на автономне опалення, а отже й платити менше. Мер каже, що вже розроблена програма, яка б зобов’язала усіх містян обігріватися лише індивідуально, але її не затвердили депутати. Щоправда,  до того її запровадили у нових мікрорайонах Каховки, а зараз комунальним теплом користуються лише жителі центру. "Ми не будемо компенсовувати різницю в тарифах за гроші каховських платників податків. Я ще раз закликаю всіх жителів центрального і східного переходити на автономку – це вигідно, зручно, ефективно", - каже Андрій Дяченко. Але перейти на новий вид обігріву квартир каховці зможуть лише у наступному сезоні. Тож зараз вимагають обґрунтування розрахунків і збираються нові захмарні суми у платіжках оскаржувати в суді.

Кореспондент ТСН Олена Ваніна

Повʼязані теми:

Наступна публікація