НБУ назвав дату, коли припинить карбувати 1, 2 і 5 копійок

НБУ назвав дату, коли припинить карбувати 1, 2 і 5 копійок

Фото: УНІАН

Монети протягом трьох років можна буде обміняти в банках.

Від 1 жовтня цього року з обігу будуть виводитися монети номіналом 1, 2 та 5 копійок, повідомляє пресслужба Національного банку України.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка залишатиметься платіжним засобом. Ці монети можна буде обміняти протягом трьох років. На обмін у перший рік монети прийматимуть всі банки, а до 2022 року тільки "Ощадбанк", "ПриватБанк" і "Райффайзенбанк Аваль".

Для полегшення готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

У підсумку номінальний ряд гривні скоротиться до 12 з 17, зокрема, шість номінальних монет і шість банкнот. "Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу – від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії", - вважає голова Нацбанку Яків Смолій.

У січні цього року НБУ заявив про припинення друку банкнот номіналом 2, 5,10 гривень. Ці номінали в обігу цілком замінять монетами. Паперові 5 гривень зникнуть уже цього року, 10 трохи згодом. Далі такі купюри випускатимуть лише для колекціонерів. 

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація