НБУ назвав причини поточного падіння курсу гривні

НБУ назвав причини поточного падіння курсу гривні

Фото: УНІАН

Регулятор не прогнозує надмірної зміни курсу.

Національний банк України пояснює поточні коливання обмінного курсу гривні на валютному ринку впливом тимчасових, а не фундаментальних чинників, і очікує, що найближчими місяцями надмірної волатильності на валютному ринку не буде.

Про це йдеться у коментарі заступника голови НБУ Олега Чурія про ситуацію на валютному ринку, передає "УНІАН".

Представник НБУ нагадав, що сьогодні, після тривалого періоду купівлі іноземної валюти, Нацбанк провів аукціон із її продажу, під час якого задовольнив заявки на 30 млн доларів.

"Повернення Нацбанку до продажу валюти пов'язане з підвищенням волатильності курсу гривні на міжбанківському ринку в останні тижні, перш за все, через сезонне посилення попиту на іноземну валюту, корекцію цін на зернові, які є одним із ключових товарів українського експорту, і загострення ситуації навколо Криму й на сході країни", - відзначається в коментарі.

За словами Чурія, ці явища збіглися в часі з таким тимчасовим явищем, як зростання купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов'язаннями в іноземній валюті наприкінці місяця, у зв'язку з чим в умовах досить низької глибини ринку, аби уникнути надмірних коливань курсу, Національний банк ухвалив рішення про продаж валюти на ринку.

"Зважаючи на зростання цін на сталь та залізну руду останніми тижнями, прогнозоване збільшення надходжень експортної виручки від нового врожаю восени і очікування щодо відновлення програми з Міжнародним валютним фондом, Національний банк найближчими місяцями не прогнозує надмірної волатильності обмінного курсу, яка була б несумісна з досягненням інфляційних цілей цього і наступного років (12% плюс/мінус 3 п. п. і 8% плюс/мінус 2 п. п. відповідно)", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні, 31 серпня, на українському міжбанківському валютному ринку знецінилася гривня й перетнула межу в 26 гривень за долар, чого не було ще з весни.

Нову 20-гривневу банкноту презентували сьогодні в Нацбанку

Нову 20-гривневу банкноту презентували сьогодні в Нацбанку

Повʼязані теми:

Наступна публікація