НБУ оштрафував на 730 тисяч гривень компанію, яка без дозволу набула істотної участі в банку

НБУ оштрафував на 730 тисяч гривень компанію, яка без дозволу набула істотної участі в банку

Фото: УНІАН

За останні три роки регулятор п'ять разів штрафував за подібні порушення.

Іноземна компанія набула істотну участь в одному з українських банків без погодження Нацбанку. Через це регулятор наклав штраф на 730 тис. грн.

"Під час визначення розміру штрафу НБУ взяв до уваги те, що не відбулось змін у складі кінцевих власників істотної участі у банку та розмірі їхньої участі, а також самостійне повідомлення банком про зміни, що відбулися у його структурі", - ідеться в повідомленні Нацбанку.

Зазначимо, що вітчизняне законодавство вимагає від потенційних нових власників погоджувати з НБУ набуття істотної участі в банку.

"Погодженню підлягає як пряме, так і опосередковане набуття або збільшення істотної участі понад граничні пороги у 10, 25, 50 та 75 відсотків. Не є виключенням також випадки, коли без зміни кінцевого власника істотну участь набувають нові підконтрольні власнику компанії. У разі набуття або збільшення істотної участі у банку без погодження НБУ має право застосовувати заходи впливу, а саме: накладати штраф в розмірі до 10% номінальної вартості придбаних акцій банку та/або тимчасово заборонити право голосу", - зазначили в НБУ.

За подібні порушення від 2015 року п'ять разів штрафував порушників на суми від майже 273 тис. грн до 3,3 млн грн. Також від 2011-го НБУ застосував тимчасову заборону права голосу щодо 13 осіб.

Повʼязані теми:

Наступна публікація