НБУ розгледів покращення ситуації з інфляцією, але через ризики залишив високою облікову ставку

НБУ розгледів покращення ситуації з інфляцією, але через ризики залишив високою облікову ставку

Фото: УНІАН

Регулятор наголошує, що без кредитів МВФ інфляція піде вгору.

Національний банк України констатує поступове сповільнення інфляції – у квітні показник становив 13,1%. Проте це вище від останніх прогнозів. Тому регулятор вирішив залишити облікову ставку на рівні 17% річних ще на півтора місяця.

У НБУ зазначають, що "монетарні умови наразі достатньо жорсткі, щоб забезпечити зниження інфляції до цільових показників у середньостроковій перспективі. У квітні-травні 2018 року інфляція, як і очікував Національний банк, продовжувала знижуватися. Так, минулого місяця, за даними Держстату, загальна інфляція уповільнилась – до 13,1% у річному вимірі. Відхилення цього показника від останнього прогнозу Національного банку було незначним, спричинене найбільш волатильними компонентами та, ймовірно, буде нівельоване в наступні місяці. За попередніми оцінками Національного банку, у травні інфляція суттєво знизиться, відображаючи як статистичні ефекти бази порівняння, так і значне здешевлення продуктів харчування".

Базова інфляція в квітні залишилася незмінною – 9,4% у річному вимірі та відповідала прогнозу НБУ.

"Найвідчутніше вплив монетарної політики проявився через канал обмінного курсу гривні, сприяючи його зміцненню від кінця січня поточного року. Також спостерігається певне покращення інфляційних очікувань. Споживча інфляція продовжить поступово знижуватися відповідно до прогнозу Національного банку, оприлюдненому в Інфляційному звіті за квітень 2018 року. Вона становитиме 8,9% на кінець поточного року і повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року. Цьому і надалі сприятимуть монетарні умови, які на сьогодні вже достатньо жорсткі", - зазначили в НБУ.

Проте прогнози можуть не збутися, а інфляція зросте. Це станеться в разі відсутності надходження кредитів від МВФ та інших міжнародних фінансових установ.

"Такий прогноз залишатиметься актуальним лише за умови реалізації його ключового припущення – подальшого поступу в здійсненні структурних реформ, зокрема в рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду. Ці реформи критичні як для збереження макрофінансової стабільності, так і для забезпечення довгострокового економічного зростання в Україні. Найближчий час буде вирішальним для ухвалення рішень, важливих для продовження співпраці з офіційними кредиторами України. Необхідність такої співпраці останнім часом лише посилилася з огляду на ускладнення доступу країн, що розвиваються, до глобального ринку капіталу. Вартість боргових залучень таких країн зростає на тлі здорожчання долара США, посилення геополітичної напруги та ризиків розгортання торговельних війн", - наголосили в НБУ.

У разі посилення ризиків регулятор підвищить облікову ставку. Наступне засідання з питань монетарної політики запланували на 12 липня.

Якими будуть зарплати, інфляція та як зростатимуть ціни на комуналку - читайте на ТСН.ua в консенсус-прогнозі до 2021 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація