НБУ розпорядився не нараховувати штрафи за несвоєчасну сплату кредитів під час карантину: як це відбуватиметься

НБУ розпорядився не нараховувати штрафи за несвоєчасну сплату кредитів під час карантину: як це відбуватиметься

Фото: УНІАН

Банки не нараховуватимуть штрафів за несвоєчасну сплату за житлово-комунальні послуги чи споживчі кредити під час карантину.

НБУ розпорядився не нараховувати штрафів за несвоєчасну сплату за житлово-комунальні послуги чи споживчі кредити. На період карантину канікули стали можливими і для платників іпотеки. У разі невиплати банки поки що не будуть відбирати кредитне помешкання і виганяти боржників на вулицю. Як це відбуватиметься на практиці — у сюжеті ТСН.19:30.

Донедавана уряд обіцяв іпотечні кредити під десять відсотків річних, але наразі такі перспективи стають нереальними. На думку фахівців, будівельний ринок просяде, як і купівельна спроможність населення. Тож квадрати знову стануть недосяжними.

Зараз Україні понад 80 тисяч іпотечних позичальників. Наразі важливо, аби вони змогли розрахуватись за кредитом. У Нацбанку повідомили, що ті, хто має іпотеку, можуть не платити. Щоправда, про які несплати йде мова - тіло кредиту чи відсотки, у повідомленні не сказано.

"Якщо вони списують тільки тіло, то це якась допомога. Але воно все ж таки дуже сильно нікому не допоможе. Найбільше складають із цього платежу відсотки, а не тіло", - каже позичальник банку Роман Недзельський.

Так і є, розяснюють у Національному банку. Тіло кредиту підпадає під канікули, але відсотків ніхто не скасовує. Все залежить від того, який кредит брали і на яких умовах. Але й самовільно припинити платіж позичальник не може. Обов'язково потрібно звернутись у банк та написати заяву. Це можна зробити онлайн. Після закінчення карантину обговорити питання реструктуризації свого боргу.

НБУ розпорядився не нараховувати пеню за несплату споживчих кредитів на час карантину

НБУ розпорядився не нараховувати пеню за несплату споживчих кредитів на час карантину

"Після закінчення карантину буде проведена реструктуризація його боргу і вибрана модель, за якою він зможе платити. Можливо, банки будуть змушені знижувати ставки, щоб людина змогла в подальшому платити тіло кредиту", - каже фінансовий аналітик Руслан Чорний.

Нараховувати штраф та пеню заборонено. Вкотре нагадує банкам НБУ: на це є відповідний закон, ухвалений на час крантину Верховною Радою.

Кореспондентка ТСН Маріам Оганнисян.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація