НБУ розширив перелік ознак ризикової діяльності банків, аби виводити їх з ринку

НБУ розширив перелік ознак ризикової діяльності банків, аби виводити їх з ринку

Фото: Владислав Содель / apostrophe.com.ua

Регулятор виявив "схемні операції", які не підпадали під жодну з наявних ознак ризикової діяльності.

Національний банк України розширив перелік ознак ризикової діяльності банків, відповідно до яких матиме право виводити такі фінустанови з ринку.

"Таке рішення стало наслідком виявлених Нацбанком "схемних операцій", які не підпадали під жодну з наявних ознак ризикової діяльності банків. За рахунок розширення переліку ознак здійснення банками ризикової діяльності Нацбанк підвищує ефективність здійснення заходів щодо запобігання використанню банків з протиправною метою", – пояснив регулятор розширення списку ознак.

Додатковий список дій банків, які можуть бути визнаними ознаками ризикової діяльності:

– проведення клієнтами банку фінансових операцій, що не мають документального підтвердження очевидної економічної доцільності, та/або якщо банк не має інформації щодо реальних фінансових можливостей клієнта здійснювати фінансові операції. А також, у разі невідповідності фінансових операцій клієнта наявній у банку інформації щодо його фінансового або соціального статусу;

– участь банку у фінансових операціях, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку та здійсненням фіктивного підприємництва;

– використання рахунків осіб не за призначенням;

– здійснення банком або клієнтами банку фінансових операцій з використанням викрадених, недійсних документів;

– неодноразове проведення клієнтом банку фінансових операцій з перерахування коштів за кордон, як здійснення авансових платежів на виконання зовнішньоекономічних договорів, стосовно яких банку було відомо або могло бути відомо (зокрема, із публічних джерел або від інших фінансових установ), що контрагенти неодноразово порушують виконання, або взагалі не виконують умов відповідних зовнішньоекономічних договорів.

Тим часом банки очікують, що населення почне брати в них більше кредитів та понесе гроші на депозити.

Повʼязані теми:

Наступна публікація