НБУ спростив умови надання ФОПам банківських кредитів

НБУ спростив умови надання ФОПам банківських кредитів

Фото: Національний банк України

Зміни наберуть чинності 7 грудня.

Відтепер під час розгляду питання надання кредитів фізичним особам-підприємцям банки зможуть використовувати портфельний підхід. Це правило буде поширене на усі кредити ФОПам до 5 млн грн.

Відповідне рішення ухвалило правління Національного банку України.

"На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу. Так, допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов’язаннями, надані їм кредити вважатимуться високоякісними. За такими кредитами банки визначатимуть мінімальний кредитний ризик. Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків фізичних осіб-підприємців також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування. Загалом це розширить можливості банків кредитувати МСБ та спростить підприємцям доступ до кредитних ресурсів", - зазначили в НБУ.

"Відновлення кредитування залежить, зокрема, від простоти отримання кредиту. Ми хочемо забезпечити такі умови, коли і малий бізнес має доступ до фінансування, і водночас ризики для банків та системи загалом лишаються низькими та контрольованими, зберігається цінова та фінансова стабільність. Це один з кроків у потрібному напрямі та логічне продовження роботи з активізації кредитування, яке забезпечить стійке економічне зростання", - зазначила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.   

Регулятор також додатково запровадив окремий вид прийнятного для зменшення кредитного ризику забезпечення у вигляді права довірчої власності.

Зміни наберуть чинності 7 грудня 2019 року.

Зазначимо, що па початку року НБУ підвищив ліміт для портфельної оцінки кредитів юридичним особам - суб’єктам господарювання від 2 млн грн до 5 млн грн.

Раніше міністр Кабміну Дмитро Дубілет заявив, що влада хоче спростити взаємодію ФОПів з податковою.

Зеленський підписав два закони для ФОПів: які нові правила чекають на малий бізнес

Зеленський підписав два закони для ФОПів: які нові правила чекають на малий бізнес

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація