НБУ відповів щодо офшорів Порошенка: Президент закону не порушував

НБУ відповів щодо офшорів Порошенка: Президент закону не порушував

Петро Порошенко / Фото: Reuters

Відсутність індивідуальної ліцензії у фізичної особи не є порушенням режиму валютного ліцензування.

У НБУ прокоментували інформацію щодо того, що президент України Петро Порошенко не отримував ліцензії на здійснення операцій з інвестування за кордон.

В установі зазначили, що відсутність індивідуальної ліцензії у фізичної особи не є порушенням режиму валютного ліцензування у випадку, якщо вона не здійснювала переказів за кордон для інвестиції в іноземну компанію, йдеться у коментарі Національного банку, переданому "Економічній правді".

Згідно з повідомленням, індивідуальна ліцензія Національного банку необхідна фізичній особі для здійснення переказу інвестиції в іноземну компанію.

"У випадку, якщо фізична особа не здійснювала переказів за кордон для інвестиції в іноземну компанію безпосередньо, то відсутність індивідуальної ліцензії у неї не є порушенням режиму валютного ліцензування", - заявили у НБУ.

Раніше у відповіді Національного банку України на депутатське звернення Ігоря Луценка йшлося про те, що Порошенко не отримував ліцензії на здійснення операцій з інвестування за кордон. На думку Луценка, Порошенко порушив українське законодавство, за що передбачено штраф на суму, еквівалентну сумі валютних цінностей, інвестованих за кордон.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Зокрема, були опубліковані матеріали і про президента Петра Порошенка.

Сам Порошенко запевнив, що не виходив за межі правового поля. Він заявив, що є першою посадовою особою в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків й сплати податків. Він наголосив, що передав управління своїми активами до інших компаній. 

Водночас юридична фірма "Авеллум", яку Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, заявила, що договір про створення blind trust було підписано.  Створення компаній в іноземній юрисдикції у фірмі пояснили так, що це було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі.  Також будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними.

Крім того, фіскальна служба не побачила порушень у відкритті Порошенком офшорів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація