Не більше 440 доларів в одні руки. НБУ "заморозив" валютні обмеження

Не більше 440 доларів в одні руки. НБУ "заморозив" валютні обмеження

Фото: Reuters

Подовження обмежень регулятор пояснив наявністю ризиків для цінової та фінансової стабільності.

Нацбанк не розгледів покращення на фінансовому ринку, констатує наявність ризиків для цінової та фінансової стабільності, а тому подовжив раніше введені тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках.

Продовжують діяти такі обмеження:

– купівля готівкової валюти фізичними особами на суму до 12 тис. грн на день (за обмінним курсом, нині це близько 440 доларів);

– ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. грн на день;

– обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 65%;

– 120-денний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;

– одноденний строк резервування гривні для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку;

– заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів.

Одним із головних ризиків регулятор називає питання щодо досягнення цілі з інфляції у 2017 році. По-перше, зросла невизначеність внаслідок посилення політичної напруги. По-друге, підвищилася ймовірність затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів та реформ, передбачених спільною програмою України з МВФ. Про це зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Також існують короткострокові системні ризики для фінансової стабільності, пов'язані із можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження.

"У разі зниження зазначених ризиків та за наявності сприятливих передумов на грошово-кредитному і валютному ринках та в українській економіці загалом, Національний банк планує продовжити поступово пом'якшувати тимчасові обмеження", – запевнили в НБУ.

Обмеження діятимуть безстроково. Але за можливості та якщо дозволятиме ситуація їх будуть поступово скасовувати.

"Щоб не створювати в учасників ринку хибних календарних орієнтирів щодо процесу лібералізації, Національний банк прийняв рішення зробити безстроковою постанову правління НБУ "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України". Тобто ця постанова буде діяти до моменту скасування останнього з антикризових обмежень. Строк дії не буде встановлюватися для всіх обмежень, окрім двох, максимальний строк дії яких обмежено законами України "Про Національний банк України" та "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Мова йде про обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті та граничний строк для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів. Відповідно, ці дві вимоги встановлюються на термін шість місяців до 15 червня 2017 року та можуть бути змінені достроково або подовжені за необхідності", – уточнили в НБУ.

Раніше Нацбанк назвав головні ризики для економіки України, якщо МВФ перестане давати кредити.

Повʼязані теми:

Наступна публікація