Немає реформи – немає грошей. Міністр фінансів озвучив ключову вимогу МВФ

Немає реформи – немає грошей. Міністр фінансів озвучив ключову вимогу МВФ

Фото: Reuters

Київ сподівається отримати 1,9 мільярда доларів кредиту.

Україна не отримає 1,9 млрд грн від Міжнародного валютного фонду, доки не запустить пенсійну реформу. Такою є ключова вимога кредитора.

Про це сказав міністр фінансів Олександр Данилюк, пише УНІАН.

«Ключова умова для отримання наступного траншу - це пенсійна реформа», - наголосив Данилюк.

Міністр сподівається, що Верховна Рада ухвалить відповідні законопроекти вже наступного тижня. Тож 9 млн пенсіонерів отримають підвищення пенсій від 1 жовтня, а сама система – кардинальну реформу.

Данилюк уточнив, що 1,9 млрд доларів від МВФ мають надійти не до держбюджету, а в резерви Нацбанку. Тому нагальної потреби в їхньому терміновому отриманні немає і їхня затримка на місяць-два-три не матиме дестабілізаційного впливу на фінансову систему.

«Питання в тому, що нам потрібна пенсійна реформа, і ми повинні її провести. Ми робимо пенсійну реформу не для МВФ, а для громадян. Але це є в умовах для отримання наступного траншу», - сказав Данилюк.

Нагадаємо, МВФ схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на 17,5 млрд доларів у березні 2015 року. В рамках цієї програми Київ отримав чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд доларів.

Згідно із заявою директора з комунікацій МВФ Джеррі Райса на традиційному брифінгу у Вашингтоні 15 вересня, Україна для завершення четвертого перегляду програми співробітництва й отримання п'ятого траншу Міжнародного валютного фонду має затвердити пенсійну реформу, прискорити приватизацію та показати реальні результати в боротьбі з корупцією.

Чергова місія МВФ очікувалась у Києві в другій половині вересня, проте поки офіційного підтвердження Фонду з цього приводу не було.

Повʼязані теми:

Наступна публікація