Нова 1000-гривнева купюра спричинить зростання інфляції та девальвацію – експерти

Нова 1000-гривнева купюра спричинить зростання інфляції та девальвацію – експерти

Фото: Національний банк України

НБУ запланував введення нової купюри восени.

25 жовтня цього року Нацбанк планує ввести в обіг нову банкноту в 1000 гривень. Це спричинить зростання інфляції, а також девальвацію.

Так вважають експерти-економісти, пише "Главред".

Зокрема, економічний експерт Андрій Новак введення купюри в 1000 гривень назвав передчасним і "взагалі непотрібним". Мовляв, ні доходи українців, ні їхні зарплати, ні просто ціни в країні "не мають потреби в 1000-гривневій купюрі". Як приклад Новак нагадав, що у євро немає номіналу вище 500 євро, а у долара - більше 100. І цього достатньо, щоб забезпечувати зручний грошовий обіг.

"Введення в обіг нової купюри в 1000 гривень дасть негативний психологічний ефект для українців, негативні очікування як девальвації, знецінення національної грошової одиниці, так і високих темпів інфляції. І провокувати зараз на голому місці такі негативні споживчі очікування, я вважаю, недоцільно і не потрібно", - наголосив Новак.

Експерт зазначив, що подібні негативні очікування споживачів нехай безпосередньо і не впливають на ціни в країні, але завжди провокують зростання інфляції та девальвацію гривні.

"Якщо українці будуть бачити, що гривня знецінюється, зокрема шляхом введення купюр вищого номіналу, у них це спровокує бажання скуповувати так звані тверді іноземні валюти. А це провокує підвищення попиту на іноземні валюти. І, відповідно, може спровокувати більш високі темпи девальвації гривні", - пояснив економіст.

Глава Українського аналітичного центру та економіст Олександр Охріменко переконаний, що введення в обіг 1000 гривень не впливає ні на ціни, ні на інфляцію, "взагалі ні на що".

"Люди завжди емоційно на це реагують, але я одразу скажу: взагалі ніяк не впливає. Все, що подорожчало, - вже подорожчало. Все, що подешевшало, - вже подешевшало", - запевнив Охріменко.

Купюри на цей процес не впливають, впевнений Охріменко. Ціни вже зросли, констатував він.

Нагадаємо, Нацбанк також виводить з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок. У НБУ планують залишити монети номіналом 10 і 50 копійок. Із часом зникнуть банкноти в 1, 2, 5 та 10 гривень – замість них будуть монети.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація