Новий рівень шахрайства. Аферисти панують від онлайн-продажів до банківський карток

Новий рівень шахрайства. Аферисти панують від онлайн-продажів до банківський карток

Фото: Національний банк України

Шахраї давно вийшли на новий рівень.

Майже щодня в Україні фіксуються шахрайські схеми. Мешканка Сумської області перерахувала злодіям 70 тисяч гривень за некуплене авто. Суму відправляла на запропоновані рахунки аж 27 разів, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Зокрема, в інтернет-магазинах часто стаються такі випадки. Клієнт "Мобіллаку" придбав пральну машинку, але її не відправили, бо такої нібито не було в наявності. Чоловікові запропонували повернути гроші, але їх через проблеми в бухгалтерії не зараховували тижнями.

Насправді цей інтернет-магазин був досить успішний. Фірма працює від 2004 року і все змінилось півроку тому, коли з ТОВ "Мобіллак" утворили ФОП Сидоров Є.В., а потім ще кілька. Реєстрація фірм - Харків і Харківська область, проте точок самовивозу немає. Наразі ошукані клієнти створили ініціативну групу, яка прагне повернути гроші. Колективне звернення до кіберполіції та до інспекції з питань захисту прав споживачів повинно вирішити питання, сподіваються обмануті. Вони своєю кількістю прагнуть зупинити діяльність фірми. Аби не втратити гроші, спеціалісти із безпеки наполягають: сплачуйте за товар післяплатою. Це буде дорожче, але точно надійніше. І ще одна важлива порада – завжди читайте відгуки як про сам товар, так і про інтернет-магазин.

Шахраї давно вийшли на новий рівень. Ноу-хау аферистів дуже просте, але не менш дієве. За словами приватного детектива Руслана Болгова, ви продаєте, наприклад, фотоапарат. Людина повинна перевірити, що він працює. Тоді ви телефонуєте покупцеві, тому що покупець у іншому місці, а фотоапарат перевіряє друг покупця. І наче техніка підходить. Покупець перераховує вам кошти. З банку вам приходить смс із потрібною сумою. Людина забирає товар. І знову ж таки – все начебто добре. "Але всі ви знаєте, як виглядає смс від банку для поповнення, так? Шахраї теж знають, як вони виглядають. Зазвичай такі зустрічі відбуваться десь в неділю. Банки не працюють, а насправді вам ніхто нічого не перерахував. Повідомлення – суцільна липа", - додав детектив.

Тому за можливістю не робить покупок чи продажів у вихідні дні. Перед тим, як віддати товар – спочатку перевірте ваш рахунок у особистому кабінеті. "Ваша карта заблокована або з вашої карти знято там 1500 гривень, але цю транзакцію заблоковано. Срочно перетелефонуйте за таким-то номером. Не вказано, який там банк чи ще щось і люди дзвонять", - зазначив Руслан Болгов, який сам потрапляв у подібну ситуацію. Чоловік перетелефонував до банку за вказаним у повідомленні номером. Тоді аферисти випитують секретну інформацію, яку нікому і ні за яких обставин повідомляти неможна.

Шахраї випитують CV-код – це надсекретна інформація, про яку співробітникам банку питати в клієнта заборонено.

Ніколи нікому не кажіть ці три цифри, бо саме завдяки їм шахраї і заволодіють всіма грошима, які є у вас на картці.

Аби з'ясувати, що відбувається з вашою банківською карткою - телефонуйте тільки за номерами, що написані на самій банківській картці. Кожний оператор наразі надає таку послугу, яка називається додатковий номер телефону, який прив’язаний до вашого номеру телефону для того, щоб ви могли продавати щось в Мережі. Крадії, які тягнуть гаманець з вашої сумки нічим не відрізняються від тих, хто надсилає вам повідомлення по типу "Ви виграли машину, квартиру, побутову техніку". Вони очікують на вашу неуважність і банальне небажання хоч трохи себе захистити.

Якщо вам кажуть, що у вас дуже обмаль часу або це якась акційна пропозиція і треба це робити зараз - ніколи цього не робити. Сказати: стоп. Мені треба подумати, мені треба порадитись з дітьми, якщо це літні люди. І пам’ятайте: шахрайство дуже складно довести і за нашим Кримінальним кодексом ці злочини не є тяжкими в юридичному сенсі слова. Тяжкими вони є лише для Вас. 

Ірина Куріло

Повʼязані теми:

Наступна публікація