"Ну що, з Богом". Під оплески підприємців Порошенко вніс до Ради законопроект про податок на виведений капітал

"Ну що, з Богом". Під оплески підприємців Порошенко вніс до Ради законопроект про податок на виведений капітал

Фото: Reuters

Його ухвалення має сприяти зростанню ВВП.

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект Закону "Про податок на виведений капітал".

Про це він оголосив під час зустрічі з представниками бізнесу в Києві.

У грудні минулого року він заявляв, що цей документ має велике антикорупційне значення, оскільки спростить ведення бізнесу. Нове законодавство має на меті також полегшити надходження інвестицій та кредитів, і зрештою - зростання ВВП.

Порошенко зазначав, що наразі найбільшою загрозою для державного бюджету є велика кількість фіктивних схем, які застосовує бізнес аби уникнути сплати податку. А в разі затвердження податку на виведений капітал приховування прибутку просто не матиме сенсу. 

У березні Порошенко відклав подання цього законопроекту через позицію міжнародних партнерів.

"На жаль, через позицію міжнародних партнерів та компаній повинні провести додаткове обговорення та пошук аргументів саме для них", - пояснив тоді заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

ЗМІ дізналися, що МВФ виступив проти ухвалення відповідного закону, оскільки його впровадження могло призвести до збільшення дефіциту бюджету. У Фонді також наголосили, що ухвалення може призвести до розірвання співпраці між Україною та кредитором.

Податок на виведений капітал передбачає, що бізнес не платитиме 20% державі - ці гроші можна вкласти в розвиток своєї компанії. Для іноземних інвесторів податкова ставка стає фіксованою - 15%. Наразі  податкове навантаження на компанії може становити до 25%.

Перехід на новий податок спричинить бюджетні втрати в перші роки його дії - близько 23 млрд грн за перший рік. "Режим збитків" триватиме близько 2-3 років. Однак фахівці зауважували, що в тих країнах, де впровадили податок на виведений капітал, ВВП у середньому збільшується на 1,5% на рік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація