Обов'язковий електронний чек та кешбек. Які зміни можуть запровадити для оподаткування ФОП

Обов'язковий електронний чек та кешбек. Які зміни можуть запровадити для оподаткування ФОП

Фото: УНІАН

Новий закон може почати працювати від 2021 року.

Обов'язковий електронний чек та кешбек, тобто повернення за покупку, якщо продавець не видав фіскального чека. Вже у вівторок Верховна Рада має у другому читанні ухвалити законопроєкт, який змусить ФОП працювати за новими правилами. На думку авторів закону, нардепів від "Слуги народу", ініційовані ними зміни змусять великий бізнес платити податки. Але чи не помре від цього дрібний та середній?

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Точку з продажу кави Наталя Наточий орендувала пів року тому. Вона підприємець на єдиному податку і торгує лише за готівку. Обороти в неї мізерні і майбутні зміни жінку лякають лише купівлею касового апарата.

"Якщо сам касовий апарат та обслуговування не буде коштувати 10 тисяч гривень, бо це знищення малого бізнесу", - каже Наталія Наточий.

Автори закону одразу переконують: ніхто не утискає малий бізнес. Замість касового апарата можна використовувати електронний чек, скачавши на смартфон спеціальну програму. А от зловживання з єдиним податком саме великим бізнесом - треба припинити.

"Великий магазин на Хрещатику реєструє ФОП і він видає від ФОП чеки. Проконтролювати, перевірити обсяг цих операцій не можна, там 5 млн пройшло за годину, чи за день, чи за місяць, чи за рік - неможливо, бо немає фіскального апарата. Це не можна ніяк зловити і в цьому проблема одна з декількох", - говорить співавтор законопроєкту Данило Гетманцев.

Інтернет-магазини - номер один у списку ризикованих категорій, вважають законотворці. Торгівля побутовою технікою, ювелірними виробами, хутром. Оборот продажів за день може перевищувати суму сплачених за рік податків. Саме контрабанда побутової техніки ставить хрест на розвитку власного виробництва.

"На сьогоднішній день я впевнений у тому, що якщо будуть всі в рівних умовах, сюди зайдуть інвестиції. Сюди підуть самі виробники. Звичайно, ціни будуть падати. Конкуренція чесного бізнесу виросте. Як тільки зростає чесна, рівна конкуренція, ціни навпаки падають у будь-якому рітейлі - одяг, взуття, ювелірка, електроніка - ціни будуть нижчими, при тому, що бюджет буде отримувати більше", - каже президент Асоціації виробників електротехніки Олександр Громико.

ВР планує ухвалити законопроєкт, який змусить ФОПів працювати за новими правилами

ВР планує ухвалити законопроєкт, який змусить ФОПів працювати за новими правилами

Такі зміни сприятимуть і боротьбі з контрабандою, втрати бюджету від якої сягають трьох мільярдів доларів на рік. Законопроєкт у першому читанні набрав 257 голосів. Але у експертів і депутатів немає одностайності щодо тотальної фіскалізації, яку мають запровадити від 1 січня 2021 року. Тоді всі ФОПи, а не лише інтернет-магазини, мають працювати через фіскальний, а не товарний чек.

"Думки різняться, я спілкуюся постійно з асоціаціями підприємців і вони кажуть: "Хлопці, давайте без оцього напору". Якщо це маленький бізнес, він має працювати як ФОП, тому що це нормально, це робочі місця, це люди, які виживають, вони не заробляють надприбутків. Якщо це великий ресторан, він не має права працювати з ФОПом і така логіка має бути будь-де", - говорить нардеп від партії "Слуга народу" Олександр Дубінський.

На єдиному податкові сидять підприємці з оборотом півтора мільйона гривень на рік. Нині це мізер, вважає Ілля Несходовський. Відтоді як 2012 року затвердили розмір у півтора мільйона, - країну накрила інфляція. Тотальна фіскалізація дрібного та середнього бізнесу, на думку експерта, може призвести до його закриття або зростання цін.

"Збільшувати обороти, щоб компанія і далі перебувала на спрощеній системі оподаткування є необхідне і бажано як мінімум у три рази, і це було б достатньо об'єктивно і залишатися на тій системі оподаткування, у нас немає проміжної стадії між загальною системою оподаткування і спрощеною системою оподаткування, між простим обліком і обліком, який ведеться крупними компаніями. І як тільки ви виходите за межі, ви одразу отримуєте повний перелік штрафів", - зазначає директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Ще одне нововедення - для покупців. Від 2021 року вони можуть отримати назад повну вартість сплаченого товару, якщо продавець дав не фіскальний, а товарний чек або ж фіскальний фальшивий.

Валентина Доброта, Тетяна Фруктова, Інна Лебеденко, Олена Кроліцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація