Обвал і лише обвал: міжнародні експерти оновили прогнози цін на нафту на найближчі роки

Обвал і лише обвал: міжнародні експерти оновили прогнози цін на нафту на найближчі роки

Експерти прогнозують подальше падіння цін на нафту / Фото: Getty Images

За добу "чорне золото" здорожчало на один долар.

На торгах на світовому ринку ціни на нафту знову поповзли вгору. За добу "чорне золото" здорожчало на один долар і більше.

Зокрема, нафта європейського сорту Brent коштує 50,14 долара США за барель. Ще вчора вона дешевшала до найнижчого показника за останні п'ять років – 48,25 долара.

Американська WTI також учора мала найнижчу ціну за останні п'ять років - 43,42 долара. Сьогодні ж вона здорожчала до 44,62.

Рекорди та антирекорди вартості нафти на світових торгах за останні п'ять років

Сорт нафти

Мінімальна ціна

Максимальна ціна

Brent

48,25 долара (10 серпня 2015 року)

126,65 долара (8 квітня 2011 року)

WTI

43,42 долара (10 серпня 2015 року)

113,93 долара (29 квітня 2011 року)

Міжнародна організація 12 країн-експортерів нафти ОПЕК свої останні дані оприлюднила за п'ятницю, 7 серпня. Тоді "чорне золото" в її кошику коштувало 46,95 долара за барель. Днем раніше, 6 серпня, вартість складала 47,10.

Зазначимо, нафта на світовому ринку активно дешевшає останні півтора місяця через перевиробництво. Причини – збільшення обсягів її видобутку в США та на Близькому Сході, а також очікування про вихід на ринок нового-старого гравця – Ірану – після зняття міжнародних санкцій.

Експерти прогнозують падіння цін на нафту в цьому та наступному роках. Зокрема, аналітики з JP Morgan (найбільшого за розмірами активів банківського холдингу в США) припускають, що середня вартість бареля Brent у 2015 році складе 54,5 долара (попередній прогноз – 70,5 долара). Про це пише Reuters. У 2016 році середня вартість становитиме 52,5 долара (попередній прогноз – 71,5).

Скасування міжнародних санкцій щодо Ірану в світлі угоди відносно ядерної програми ісламської республіки призведе до подальшого значного зниження ціни нафти. Після "повного повернення Ірану на світовий ринок", наголошується в повідомленні Світового банку 10 серпня, обсяг продажу нафти збільшиться приблизно на один мільйон барелів на день. У підсумку, вважають експерти, в майбутньому році ціна на нафту знизиться приблизно на 10 доларів за барель або приблизно на 21% щодо сьогоднішнього рівня. Про це пише Deutsche Welle.

Експерти великого американського банківського холдингу Morgan Stanley прогнозують, що вихід на ринок Ірану призведе до найбільш масштабного падіння ціни нафти за останні 30 років і триватиме воно щонайменше три роки. Про це пише РБК.

Нагадаємо, подібний обвал вартості нафти стався 1986 року. Тоді через перевиробництво "чорне золото" із 35 доларів (за перерахунком на нинішні гроші – 100 доларів) здешевшало до 10 доларів (трохи більше 20 доларів за нинішнім курсом). Ціна не зростала більше 20 доларів кілька років. Це призвело до шалених збитків найбільших країн-видобувачів нафти. А окремі експерти вважають, що різке скорочення притоку нафтодоларів стало однією з причин економічного краху СРСР. Подібне нині відчуває Росія, економіка якої, а також рубль стрімко падають.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація