Офшорні списки. Глава Нацбанку "засвітилася" у гучному розслідуванні

Офшорні списки. Глава Нацбанку "засвітилася" у гучному розслідуванні

Фото: УНІАН

Співвласником компанії Гонтаревої була сім'я найбільшого державного банкіра Росії.

Глава Нацбанку України Валерія Гонтарева раніше була бізнес-партнером російського високопосадовця, але після секторальних санкції США і ЄС проти РФ припинила спільний бізнес з російським держфінансистом, який позичав їй десятки мільйонів гривень.

Для того, щоб компанія самої Гонтаревої - Фінансова група ICU - розірвала стосунки з російським капіталом та російськими чиновниками, знадобились санкції, але не РНБО, а США та ЄС.

Як йдеться програмі "Наші гроші" з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca,  яка спеціалізується на реєструванні офшорних компаній, фінансова група ICU, яку очолювала Гонтарева з 2007 року до переходу в НБУ, створена 2006 року.

Повідомляється, що складається з КУА "Інвестиційний капітал Україна", однойменної інвестиційної компанії та банку "Авангард" (з 2013 року). Співзасновником КУА "Інвестиційний капітал Україна" з моменту заснування був чоловік Гонтаревої Олег. Нині головна юридична особа групи оформлена на компанію ICU holdings limited (Британські віргінські острови).

Згідно з документами Mossack Fonseca та Нацбанку України, ICU мала тісні відносини з заступником голови ВТБ банку Юрієм Соловйовим.

Фактично чверть ICU донедавна належала дружині Соловйова, а офшорні компанії під управлінням ICU отримували позики від офшори Соловйова. Соловйов з 2008-го по 2011 рік очолював "ВТБ капітал" та був віце-президентом банку ВТБ.

З травня 2011 року посідає крісло першого заступника президента банку ВТБ. Мешкає в Лондоні. ВТБ - другий за розміром активів банк Росії, перший за розміром статутного капіталу. Заснований 1990-го року. Мажоритарний власник - уряд Російської Федерації.

"В грудні 2013 року офшор Соловйова Quillas Equities, видав позику у 10 мільйонів доларів офшору Keranto Holdings Ltd (BVI). Гроші перерахували на рахунки Keranto в кіпрській "дочці" ВТБ - RCB Cyprus. В угоді про позику вказано поштову адресу Keranto. Вона повністю співпадає з центральним офісом групи ICU в київському бізнес-центрі Леонардо. Угоду супроводжує Дмитро Нєдєльчев, який на сайті ICU значиться як спеціаліст з операційного управління та член інвестиційного комітету. Точно встановити дату, коли російський державний фінансист став не лише позичальником, а співвласником ICU, неможливо", - йдеться у розслідуванні.

Однак в першому ж розкритті структури власності банку "Авангард" у січні 2014 року видно: "Авангард" належить ICU через Westal Holdings Ltd. А чверть ICU Holdings Limited (22,74%) належить Cordova Management Ltd. Власниця Cordova Management - Улютина Г.О (Росія, Москва) – має таку ж частку в ICU, як і сама Гонтарева. Ще по 22,74% в керуючих партнерів - Костянтина Стеценко і Макара Пасенюка.

Галина Олегівна Улютіна - дружина вищезгаданого Юрія Соловйова.  

Улютіна залишається співвласницею ICU Holdings Limited і в червні 2014 року, коли сама Гонтарева продає свою частку в компанії.  

Згідно з інформацією видання "Дзеркало тижня", під час роботи інвестбанкіром Валерія Гонтарева займалась структуруванням угод та залученням фінансування для розвитку бізнесу Рошену в Росії. Партнерство між компаніями голови НБУ та родиною держбанкіра Росії формально припиняється лише в серпні 2014 року.

"Розірвання стосунків співпадає у часі з секторальними санкціями США та ЄС, які вводяться проти держсектору Росії наприкінці липня. Потрапляє до санкційних списків і ВТБ. Вже першого вересня з"ясовується, що  ICU викупила частку Галіни Улютіної", - зазначають журналісти.

В компанії ICU відмовились коментувати партнерство з родиною Юрія Соловйова, відзначивши, що на їхню думку ця інформація не є суспільно цікавою та важливою. 

В грудні 2014 року Соловйов дарує свою офшорку Quillas Equities – донора ICU – Наталі Улютіній, 65-річній пенсіонерці з Нікополя, матері своєї дружини. У дарчій Соловйов підкреслює, що "з природньої любові та за доброю волею передає усі права та акції" і більше не має на компанію жодного впливу. Власниця компанії, якій бізнес голови НБУ може досі бути винним мільйони доларів, живе на 4-му поверсі хрущовки і єдине, що вирізняє квартиру з-проміж інших – нові металеві двері.

За словами Валерії Гонтаревої, в українському ВТБ посилений моніторинг, однак жодних претензій до банку в НБУ не має.

Окрім того, голова Нацбанку відзначила значні суми коштів, які російський банк влив в українську філію.

Нагадаємо, 3 квітня журналісти і десятки ЗМІ у всьому світі одночасно опублікували матеріали про власників великих офшорів, ґрунтуючись на даних "Панамського архіву" - збірки документів про офшорні схеми маловідомої фірми з Панами Mossack Fonseca. Серед власників офшорів виявилися 20 українців, серед яких президент Петро Порошенко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація