Окупиться через 28 років. У "Нафтогазі" пояснили, чому Україні невигідна "знижка" на газ від Росії

Окупиться через 28 років. У "Нафтогазі" пояснили, чому Україні невигідна "знижка" на газ від Росії

Фото: УНІАН

Юрій Вітренко запевнив, що відмова від претензій до "Газпрому" економічно недоцільна.

Запропонований російським "Газпромом" варіант відмови НАК "Нафтогаз України" від вже виграних 3 млрд доларів у Стокгольмському арбітражі в обмін на "знижку" під час купівлі газу є економічно недоцільним.

Про це заявив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі одного з українських телеканалів.

"Якщо порахувати, то ця "знижка", про яку говорить Путін, навіть якщо просто економічно вважати, окупиться через 28 років, якщо порівнювати тільки з 3 млрд доларів, які "Газпром" нам уже винен. Не говорячи про нові позови", - сказав він.

Також Вітренко зазначив, що тільки з економічної точки зору немає сенсу чекати 28 років "для того, щоб отримати те, що ми отримаємо наступного року".

Нагадаємо, 28 жовтня у Брюсселі завершився черговий раунд переговорів між Україною, Росією та ЄС про транзит газу. Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчовіч заявив, що розчарований результатами тристоронніх переговорів.

На початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні постачання газу.

Володимир Путін закликав до обнулення судових претензій між "Газпромом" і українським "Нафтогазом", пов'язаних з урегулюванням проблеми боргу та підписанням контрактів на транзит і постачання газу.

Згодом російський "Газпром" надіслав "Нафтогазу України" офіційну відповідь, у якій відмовився постачати газ до України напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах.

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація