Оренда житла здорожчала на 10%. Скільки коштує винайняти квартиру

Оренда житла здорожчала на 10%. Скільки коштує винайняти квартиру

Фото: УНІАН

Восени ціни поповзли вгору через наплив у міста студентів.

В Україні знову підвищився попит на оренду житла. Восени ціни традиційно зросли, цього року щонайменше на 10%. Експерти пов'язують це явище з напливом студентів, у яких розпочався новий навчальний рік.

Найзатребуванішими залишаються одно- та двокімнатні квартири. Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Марина Голота вже протягом 10 років винаймає житло в Києві. За цей час змінила не одну квартиру. Зараз разом із чоловіком Олександром жінка мешкає в однокімнатній квартирі в комфортному для подружжя районі столиці, неподалік центру.

"Дуже нам подобається транспортна розв'язка, нам зручно добиратися до роботи", – говорить Марина.

Але кілька тижнів тому власниця квартири попередила, що хоче продати оселю. Тож Марині та її чоловікові треба шукати нову.

"Хороша двокімнатна квартира коштує мінімум вісім тисяч гривень. І то треба пошукати. А так – дев'ять, десять, 12 тисяч. Ну, просто віддавати такі гроші за житло, яке не твоє, – це дуже дорого", – каже Марина Голота.

Дорого, а ще дуже клопітно. Аби знайти пристойну та зручну за розташуванням квартиру, треба витратити не один тиждень, запевняє Марина. Цього разу їй пощастило. Господарі, які будуть продавати оселю, допомогли родині швидко знайти нову квартиру.

"Вони нам підшукали. Навіть домовилися про знижку, тобто все добре", – радіє Марина.

Але отримати знижку на оренду оселі щастить далеко не кожному. Попит на одно- та двокімнатні квартири у великих містах сьогодні надзвичайно великий. Тож і ціни повзуть вгору й коштують від 300 до 1 тис. доларів.

Галина Мельникова займається орендою квартир уже більше 10 років. Сьогодні жінка очолює велику ріелторську компанію. Каже, основні правила оренди незмінні.

"Орендарі беруть плату спочатку за перший і останній місяці оренди. Останній місяць оренди часто використовується як заставна сума. Особливо в тих випадках, де квартири з досить якісним ремонтом і хорошою технікою, меблями", – говорить Галина Мельникова.

Серед тисяч пропозицій щодо оренди легко натрапити на шахраїв, каже ріелтор. Тож перед тим, як платити, радить ретельно перевірити умови договору та всі необхідні підписи.

"Якщо в документах про право власності – кілька осіб, які є власниками об'єкта, то вони всі повинні бути присутніми й поставити свої підписи на договорі оренди", – радить Галина Мельникова.

Найпопулярнішими на ринку оренди житла залишаються однокімнатні квартири. У містах-мільйонниках вартість оренди такої оселі починається від 4,5-5 тисяч гривень залежно від району розташування та квадратури квартири.

Оренда орендою, але своє житло – набагато краще, впевнена Марина.

"За весь час, а я в Києві живу вже 10 років, гадаю, що однокімнатну квартиру я вже могла б купити собі точно", – підраховує Марина Голота.

Тож разом з чоловіком продовжує збирати кошти на власну квартиру. І сподіваються, що мрія про власне житло здійсниться вже найближчим часом.

Про податок на нерухомість та як уникнути захмарних штрафів від нечесної держави читайте на ТСН.ua  за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація