ОСББ проти ЖЕКу. Що зміниться з обслуговуванням багатоповерхівок із 1 липня

ОСББ проти ЖЕКу. Що зміниться з обслуговуванням багатоповерхівок із 1 липня

Фото: Стройобзор

85% будинків в Україні вже дуже застаріли й потребують ремонтів.

Уже за десять днів, із 1 липня, довге життя українських ЖЕКів мало би припинитись. Українці готувалися до революційних змін у житлово-комунальному господарстві. Мали створити ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) або ж отримати від місцевої влади керуючу компанію. Але реформи не відбулося.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Більшість українців самоорганізуватися і створити ОСББ не змогла. А влада не змогла призначити їм керуючі компанії. Тож парламент вкотре вдався до змін у законі та подовжив повноваження старих ЖЕКів. Щоправда доти, доки люди не створять ОСББ або ж отримають нову керуючу компанію, обрану місцевою владою.

Водночас мешканці багатоповерхівок, не створюючи ОСББ, самі можуть обрати керуючу компанію. Крім того, новий закон передбачає спрощену систему відмови від призначеної владою керуючої компанії. Якщо попередня редакція закону передбачала, що керуючу компанію призначали на рік, то нині мешканці будинків можуть відмовитися від її послуги, написавши заяву за два місяці до розірвання договору на обслуговування.

Створювати ОСББ – необхідно, переконують у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. У відомстві констатують, що 85% будинків в Україні вже дуже застаріли. І на їхній ремонт у держави немає коштів. А обслуговувати власне майно повинні самі мешканці – це передбачено законом.

Реєструвати ОСББ можна в будь-який момент, навіть після 1 липня.

Більше подробиць про створення ОСББ та відповіді на актуальні запитання від юриста Лаврентія Царука дивіться в сюжеті "Сніданку з "1+1".

Що таке житлово-комунальна реформа по-українськи

Що таке житлово-комунальна реформа по-українськи

Повʼязані теми:

Наступна публікація