"Ощадбанк" звинувачують в багатомільйонному кредитуванні фірм, власники яких вивозили зерно до ОРДЛО

"Ощадбанк" звинувачують в багатомільйонному кредитуванні фірм, власники яких вивозили зерно до ОРДЛО

Фото: УНІАН

В банку переконують, що кредитували до того, як в бізнесменів почалися проблеми з законом.

Державний "Ощадбанк" видав на виплат 22 мільйони доларів фірмам, пов'язаним з "Агроінвестгруп" Миколи Кучеренка та його сина Віталія, які переховуються від правоохоронних органів за межами України.

Про це повідомляє Finbalance із посиланням на постанову Шевченківського райсуду Києва.

У постанові йдеться, що суд у рамках кримінального провадження надав Службі безпеки тимчасовий доступ до документів, які перебувають у розпорядженні банку.

Доступ правоохоронцям надали до договорів кредитної лінії, укладеними між Ощадбанком і Іст Оілс Україна, до іпотечних і договорів застави, поруки, яким дані кредити були забезпечені; протоколам засідання кредитного комітету банку, рішенням про узгодження і видачі позик.

В СБУ переконують, що, починаючи від жовтня 2018 року до січня 2019-го, посадовці компаній, які входять до "Агроінвестгруп", за вказівкою власників вивозили зерно з державного "Аграрного фонду" на окупований Донбас та перепродували його за завищеними цінами.

Повідомляється, що всього на елеваторах підприємств "Агроінвестгруп" зберігалося понад 22 тис. тонн зернових "Аграрного фонду" загальною вартістю до 200 млн грн.

Своєю чергою в "Ощадбанку" розповіли, що кредитували фірми задовго до того, як власників групи оголосили в розшук. Фінустанова нібито укладала договори 2016 та 2017 року. При цьому кримінальні провадження щодо керівництва холдингу було порушено в лютому 2019 року

"Позичальник пройшов повну стандартну процедуру оцінки, маючи бездоганну кредитну історію, стійкий фінансовий стан та фінансову звітність, підтверджену міжнародними аудиторами, відкриті кредитні лінії в ряді найбільших банків країни, а також співпрацював з найбільшими міжнародними та вітчизняними агротрейдерами", — зазначили в банку.

Там додали, що, згідно з умовами кредитних договорів, "Ощадбанк" отримав у забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами активи групи — нерухомість та обладнання елеваторів. А після порушення кримінальної справи " банк миттєво ініціював відкликання кредиту та розпочав процедуру звернення стягнення на заставне майно, завдяки чому частину боргу в розмірі 3 мільйонів доларів США вже погашено".

"Ощадбанк" виграв у міжнародному суді справу проти Росії

"Ощадбанк" виграв у міжнародному суді справу проти Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація