Отримання документів та допомог на дітей переводять в онлайн. Як і коли це працюватиме

Отримання документів та допомог на дітей переводять в онлайн. Як і коли це працюватиме

Фото: УНІАН

Нову систему мають запустити до кінця цього року.

До 1 січня 2020 року в Україні має запрацювати проєкт "єМалятко". Він передбачає, що батьки чи опікуни дитини подаватимуть онлайн одну електронну заяву задля отримання набору послуг замість нинішніх 37 документів, а також не відвідуватимуть органи влади і не стоятимуть у чергах.

Новий проєкт обговорили 30 липня в Офісі президента

"Я від самого початку казав, що йду на посаду президента, щоб спростити життя нашим громадянам. Цифровізація державних послуг, або "Держава у смартфоні" є пріоритетом нашої команди. Особливо це стосується суспільно важливих та масових послуг, коли батьки змушені проходити бюрократичне пекло з немовлям на руках. Я доручаю реалізувати проект "єМалятко" до 1 січня 2020 року і готовий прибрати всі бар’єри, які виникатимуть", – сказав президент Володимир Зеленський.

Указом глави держави "Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг" передбачено реалізацію трьох комплексних електронних проєктів:

1) "єМалятко" – можливість отримати 10 послуг держави, пов’язаних з народженням дитини, за однією електронною заявою одразу в пологовому будинку. Передбачено зменшення кількості необхідних візитів з 11 до нуля, а кількості документів, що вимагаються – з 37 до одного.

У рамках проекту "єМалятко" за однією заявою можна буде отримати такі 10 послуг:

  • державна реєстрація народження дитини;
  • реєстрації місця проживання народженої дитини;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров’я;
  • реєстрація народженої дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • отримання посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї;
  • визначення походження народженої дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою;
  • визначення належності дитини до громадянства України;
  • присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • призначення допомоги багатодітним сім’ям.

2) ID 14 – одночасна реєстрація фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України. Передбачається скорочення кількості документів від дитини на чотири, що в середньому становитиме мінус понад 6 млн документів на рік.

3) Місце реєстрації дитини – можливість зареєструвати місце проживання дитини онлайн. Передбачається скорочення кількості документів від дитини на чотири, що в середньому становитиме мінус більш ніж 3 млн документів на рік.

"Проєкт "єМалятко" – унікальний не лише в Україні, а й у світі. Наприклад, у Сербії та Канаді реалізовано проект "5 в 1", у Новій Зеландії та Австралії – "3 в 1". Наш проєкт передбачає можливість отримати 10 послуг за однією заявою. Проєкт є дуже складним та комплексним, і ми від самого початку хочемо задати високі стандарти управління ним", – сказав радник президента Михайло Федоров.

Профільні центральні органи виконавчої влади до 7 серпня мають підготувати галузеві плани й визначити керівників підпроєктів. А вже 9 серпня відбудеться обговорення спільного плану реалізації проєкту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація