Падіння економіки Росії наближається до значень часів дефолту - головний економіст ЗЕБа

Падіння економіки Росії наближається до значень часів дефолту - головний економіст ЗЕБа

Андрій Клепач визнав важке становище російської економіки, але з оптимізмом дивиться в майбутнє. / Фото: Известия

Експерт зазначає, що доходи росіян реально скорочуються.

Споживчий попит в Росії цього року скоротився сильніше, ніж у кризи 1998 та 2009 років, а в цілому падіння російської економіки наближається до значень часів дефолту.

Про це в ефірі РБК заявив головний економіст державного Зовнішекономбанку Андрій Клепач.

За його словами, нинішній спад в економіці пов'язаний з падінням попиту, в першу чергу роздрібної торгівлі. Цей спад важчий, ніж у 1998 і 2009 роках. При цьому доходи населення реально скорочуються.

"Якщо у 2009 році у нас доходи населення не скорочувалися в реальному вираженні, то зараз йде падіння в реальному вираженні і заробітної плати, і доходів населення в цілому. Зменшився споживчий кредит", — сказав Клепач.

Слова головного економіста ЗЕБа доводять дані Росстату - у першому півріччі 2015 року оборот роздрібної торгівлі впав на 8% до відповідного періоду минулого року. При цьому внесок роздрібної торгівлі загальний обсяг ВВП Росії становить приблизно 8-9%, разом з оптовою торгівлею — приблизно 17%.

Проте Андрій Клепач вважає, що з наступного року споживчий попит буде відновлюватися, але такого зростання, як в 2000-і, вже не буде. У найближчі роки споживчий попит і доходи населення будуть зростати на 2-3% в рік, вважає він.

Нагадаємо, у новому дослідженні Міжнародного рейтингового агентства Moody's говориться, що російська економіка занурюється у ще більшу кризу – через постійне знецінення рубля на тлі невпинного падіння світових цін на нафту.

В доповіді аналітиків Moody's Investors Service вказується, що опубліковані Росстатом дані макроекономічної статистики за другий квартал свідчать про те, що російська економіка "офіційно перебуває в стані рецесії".

Повʼязані теми:

Наступна публікація