Падіння гривні, гіперінфляція чи дефолт: чим може обернутися для України відставка голови Нацбанку Смолія

Падіння гривні, гіперінфляція чи дефолт: чим може обернутися для України відставка голови Нацбанку Смолія

Фото: ТСН

На очах українців розгорнулась велика політична гра, результат якої вдарить по усіх.

Коли стало відомо, що голова Національного банку Яків Смолій написав заяву на звільнення, ще й заявив про політичний тиск, Україну накрили панічні прогнози – чи й справді країну чекає різке падіння гривні, гіперінфляція, як у 90-ті, друк валюти і знову дефолт.

По суті прямо на очах українців розгорнулась велика політична гра, результат якої вдарить по усіх. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Президент України Володимир Зеленський наполягає підвищити мінімальну зарплату майже вдвічі. І вже від вересня. Спочатку п'ять тисяч, шість, а потім і шість з половиною.

"Українці заслуговують на гідну зарплату. Знаю, це нелегко, взяти й підвищити. Однак ми й не шукали легких рішень, коли прийшли до влади", - заявив глава держави.

Не легке вирішення, що такого має статися в країні, щоб в кризовий рік раптом почала рости мінімальна зарплата, довелось шукати уряду. А там, схоже, знайшли чарівну паличку, аби дістати гроші просто з повітря.

"Є економічні розрахунки на сьогодні. Є підстави і підвищення мінімальних зарплат дає позитивний ефект для економіки нашої держави", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Але цьому рішенню не надто радіє бізнес. З одного боку підвищення мінімалки - це рай для бюджетників - освітян, медиків, пенсіонерів  та чиновників. Словом усіх, кого годує державний бюджет. І от він ризикує затріщати по швах, бо треба ж десь взяти гроші. І тут у влади є два варіанти - увімкнути верстат або качати гроші з бізнесу.

Навряд чи для когось буде сюрпризом, що мінімальна зарплата - це і є офіційна зарплата в приватному секторі. Решту роботодавці кладуть в конверт. І фактично не доплачують в держскарбницю податки. Суми ці велетенські. Тож збільшення мінімалки - це такий крок до виходу з тіні. Та навряд чи подякує за це бізнес у кризовий рік, який і так постраждав через карантин. Тож існує велика вірогідність, що замість податків українські підприємці підуть ще глибше в тінь. А владі знов доведеться шукати якийсь вихід. І про нього цього тижня заговорили всі.

Панічний прогноз: чи справді Україну чекає різке падіння гривні?

Панічний прогноз: чи справді Україну чекає різке падіння гривні?

Яків Смолій буде відправлений у відставку майже конституційною більшістю.

Курс долара виявився надто чутливим до новин і моментально перевалив за 27. Підсилило ефект ще й те, що відставка Смолія виявилась абсолютною несподіванкою для всіх. За кордоном заговорили про втрату довіри до України серед міжнародних кредиторів.

Стійка гривня, низька інфляція, найнижча облікова ставка за усі роки незалежності і запас міцності у вигляді золотовалютних резервів. Це плюсики в карму керівництва Нацбанку. І вони здавалося, дуже влаштовують нову українську владу. Аж раптом між президентом і головою НБУ пробігла чорна кішка. З'ясувалося, що всі плюси легко перетворюються на мінуси. І на них прямо вказує голова профільного комітету у парламенті Данило Гетманцев.

"Відсутність дешевих кредитів, дешевих грошей і обезкровлення економіки нашої держави, яка так потребує дешевого кредитування", - каже народний депутат України Данило Гетманцев.

Через валютні рекорди зими експортерам та держбюджету було не дуже. Бо по факту наприкінці бюджетного року скарбниця недоотримала купу грошей. І якщо спершу президенту Зеленському подобався низький курс, то нині, вочевидь, став дратувати. Злі язики говорять, що остання словесна баталія між главою держави і вже екскерівником Нацбанку сталася прямо на останній Раді реформ. Мовляв, Зеленський натякнув, що без грошей НБУ під загрозою дешеві кредити для бізнесу. Це фактично підтвердив глава фракції Слуга народу Давид Арахамія.

Проте, для Смолія жорстка монетарна політика була принциповим питанням.

То яким тепер буде курс? Адже в бюджеті він закладений на рівні 29,5. Більше того, усі останні ініціативи з Офісу президента по будівництву доріг, збільшення пенсій та й останнє - підвищення мінімальної зарплати - потребують грошей. І найпростіший спосіб - запуск друкарського верстата грошей.

"Ви призначите свого 100-відсоткового главу Нацбанку і будете нести повну відповідальність за те, що буде далі відбуватись з економікою", - заявив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Сам же Офіс президента обмежився заявами на кшталт "незалежність Національного банку зберігається". А Володимир Зеленський заявив, що тиску не було.

"Я вам скажу відверто, ви можете його особисто запитати: чи був тиск з Офісу президента? Мені здається, що вже запитували журналісти та отримали відповідь, що ні", - сказав він.

Нині на Банковій шукають Смолію заміну. І від того, на кого зроблять ставку, багато в чому залежать перспективи України. Головне завдання Офісу президента пригасити паніку міжнародних кредиторів.

Читайте також:

  • "Людина рівня Стельмаха": нардеп розповів, хто може очолити Нацбанк після відставки Смолія
  • Вже сформовано шорт-лист кандидатів на посаду голови НБУ – Шмигаль
  • Нового голову НБУ обирають із трьох списків, кандидатів перевіряють правоохоронці - Зеленський

Повʼязані теми:

Наступна публікація