Перед банкрутством із "Експобанку" вивели понад півмільярда гривень – ФГВФО

Перед банкрутством із "Експобанку" вивели понад півмільярда гривень – ФГВФО

Фото: УНІАН

У банку дробили вклади фізосіб, аби отримати гарантовані суми до 200 тисяч гривень.

За кілька днів до введення тимчасової адміністрації в комерційний "Експобанк" у фінустанові почали активно дробити вклади фізичних осіб, аби суми були до гарантованих до повернення 200 тис. грн, а також виводили кошти на підставні підприємства з іноземним капіталом, відчужували з метою привласнення нерухоме майно. Таким чином із банку вивели понад півмільярда гривень.

Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і зазначає, що оціночна вартість активів "Експобанку", включених до ліквідаційної маси банку, є у понад 3,5 разу меншою за балансову вартість – 1 млрд 77,99 млн грн та 3 млрд 811,27 млн грн відповідно.

За кілька днів до введення тимчасової адміністрації у банк (12 вересня 2014-го), було погашено ощадні сертифікати на пред’явника в доларах США на загальну суму в еквіваленті 38,93 млн грн. Сертифікати були пред’явлені однією фізособою. Отримані такими чином кошти, після конвертації, частково були роздроблені між іншими вкладниками банку на суми, що не перевищували гарантовані 200 тис грн.

Аналогічні факти дроблення встановлені і щодо коштів, які належали колишньому керівництву банку та наближених до них осіб.

Фото: ФГВФО

А через день після запровадження в "Експобанку" тимчасової адміністрації звідти вивели взагалі 14,8% загальних активів фінустанови.

"Відбулося списання Meinl Bank AG коштів, розміщених на кореспондентському рахунку АТ "КБ "Експобанк", у сумах 21 477 464,34 доларів США та 13 586 368,06 євро, у рахунок погашення кредитних зобов’язань компаній-нерезидентів. Ці кошти, які становили 14,8% загальних активів банку, свого часу були передані у забезпечення виконання зобов’язань за кредитами семи компаній-нерезидентів. При цьому, метою їхнього кредитування була купівля дебіторської заборгованості у АТ "КБ "Експобанк". Але на сьогоднішній день жодна з семи компаній дебіторської заборгованості АТ "КБ "Експобанк" не купувала", - зазначають у ФГВФО.

Інша схема стосувалася кредитів. Їх "Експобанк" оформлював в інших банках. Скажімо, один із кредитів становив 131 млн грн.

"У забезпечення було передано кілька об’єктів нерухомості в Києві, ринкова вартість яких майже на 30% перевищувала суму кредитів. Суми кредитних коштів були виведені з АТ "КБ "Експобанк". У подальшому банк-кредитор передав право вимоги за вказаними кредитними договорами іншій юридичній особі, яка оперативно стягнула заставне майно на свою користь. На сьогодні, у судовому порядку вдалося скасувати більшість реєстраційних дій щодо реєстрації права власності на нерухоме майно АТ "КБ "Експобанк" за третіми особами", - інформують у Фонді.

Нині також проводять роботу щодо повернення інших виведених із "Експобанку" активів.

Зазначимо, що станом на 1 жовтня 2017 року вкладникам банку виплатили 286,26 млн грн гарантованого відшкодування за вкладами. При цьому 99,9% кредитного портфелю не обслуговується. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку – 1 млрд 682,68 млн грн.

Фото: ФГВФО

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація