Перед вихідними долар упав до нового найнижчого за останні три роки рівня. Курси НБУ на 20 вересня

Перед вихідними долар упав до нового найнижчого за останні три роки рівня. Курси НБУ на 20 вересня

Фото: Getty Images

Євро також трохи здешевшав.

Національний банк України визначився з офіційними курсами валют на п'ятницю, 20 вересня. Ці ж курси діятимуть протягом найближчих двох вихідних - суботи та неділі.

Долар США здешевшав на 5 копійок і коштує 24,61 грн. Це новий найнижчий показник за останні три роки.

Євро втратив 2 копійки і становить 27,24 грн.

У НБУ переконані, що "зміцнення обмінного курсу сприятиме уповільненню інфляції в найближчі місяці. Укріплення гривні було зумовлено фундаментальними ринковими чинниками, такими як: сприятлива цінова кон'юнктура на глобальних товарних ринках, високий врожай зернових, подальше зростання експорту IТ-послуг, зростання довіри інвесторів до української економіки, спрощення їхнього доступу до ринку внутрішніх державних цінних паперів".

Нагадаємо, гривню тривалий час зміцнювали, зокрема, інвестування в облігації (зростання в 11 разів від початку року, що забезпечило вливання валюти). В коментарі ТСН.ua глава підрозділу з корпоративного аналізу компанії ICU Олександр Мартиненко спрогнозував, що до кінця року іноземці можуть вкласти в ОВДП ще $2-3 млрд, і у цьому випадку гривня продовжить своє зміцнення. 

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

У травні Кабмін спрогнозував, що 2020 року курс долара становитиме 28,2 грн. Такий показник заклали і в проєкті держбюджету на наступний рік. Проте новий уряд пообіцяв найближчим часом переглянути прогнози й внести зміни до проєкту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація