Підвищення мінімальної зарплати в Україні: хто виграє від цього й які можуть бути ризики

Підвищення мінімальної зарплати в Україні: хто виграє від цього й які можуть бути ризики

Фото: УНІАН

У економістів ставлення до президентської ініціативи різне.

В Україні вже від 1 вересня цього року мінімальна зарплата може зрости на 277 гривень - до п'яти тисяч на місяць. Відповідний законопроєкт президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради. А от із 1 січня 2021 року мінімальна оплата праці може зрости до 6 тисяч гривень на місяць.

Хто виграє від цього й які можуть бути ризики - в сюжеті ТСН.19:30.

Віталій Юхименко - психіатр у поліклініці Національної дитячої лікарні "Охматдит".  Йому 25 років, вісім з яких він опановував медицину. Нині він отримує мінімальну зарплату.

"На неї жити важко, але справляюсь. Батьки допомагають. Шукаю якісь варіанти додаткового заробітку. Це не пов'язано з медициною. Так і виживаємо", - поділився лікар.

За планом президента й уряду, Віталій та інші українці, які нині мають мінімум, вже від 1 вересня отримуватимуть 5 тис. грн, з нового року - 6 тис., і протягом 2021 року можуть дістати підвищення ще на 500 гривень.

У економістів ставлення до президентської ініціативи різне. Наприклад, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський застерігає - з підвищенням мінімальної зарплати зростуть і виплати, які обчислюються від неї. А це судові збори, податки на нерухомість, ставка єдиного податку для малого бізнесу. Та й передумов зростання мінімалки, мовляв, немає.

З 1 вересня можливий зріст мінімальної зарплати для українців

З 1 вересня можливий зріст мінімальної зарплати для українців

"При економіці, яка падає, мінімальну зарплату не збільшують. При тому, що рівень інфляції за цей рік в нас складає до 5%. Іншими словами, обґрунтованих підстав, щоб так різко, на 20% підвищувати мінімальну зарплату, немає", - пояснює фахівець.

Натомість у Національному банку та в Офісі президента переконані - підвищення мінімальної зарплати є виправданим і жодних негативних наслідків не матиме.

"Ризиків в цьому випадку я не бачу. Навіть якщо говорити від 2014 року, коли в нас мінімальна зарплата зросла майже в 4 рази, інфляція зросла тільки в 2,7 рази", - повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Потенційне збільшення мінімальної заробітної плати може впливати на зменшення тіньового сектору економіки. До слова сказати, що ми й проходили кожен раз, коли відбувалось збільшення мінімальної заробітної плати ", - каже радник президента України Олег Устенко.

Володимир Зеленський сподівається, що народні обранці підтримають його ініціативу. За словами президента, голосування за неї може відбутися на позачерговому засіданні Верховної Ради 25 серпня одразу після Дня Незалежності.

Повʼязані теми:

Наступна публікація