Підвищення пенсій: коли і на скільки українцям очікувати зростання

Підвищення пенсій: коли і на скільки українцям очікувати зростання

Фото: УНІАН

Питання підвищення пенсії для громадян з усієї країни актуальне завжди.

Підвищення пенсій у 2021 році стосуватиметься понад 10 мільйонів осіб. Воно відбуватиметься у кілька етапів і подекуди залежатиме від зростання мінімальної зарплатні.

Про те, коли й на скільки очікувати зростання пенсій — 15 січня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Наукова співробітниця Надія Соколова за 40 років стажу має не найменшу пенсію у 4,5 тисячі гривень. Але більшість із неї — приблизно 3 тисячі — віддає на ліки та комунальні платежі.

Такі ж платіжки приходять і пані Марії Сидоренко. І ці 3 тисячі на комуналку — уся її пенсія. Тож вона досі змушена працювати. 

"Чоловік — інвалід, отримує 2400, не можна прожити на ці гроші. Мушу працювати, бо на таблетки треба, і сама хворію. Зараз я працюю в Інституті землеробства", — розповідає жінка.

Питання підвищення пенсії для них (як і для понад 11 млн пенсіонерів з усієї країни), актуальне завжди. Перерахунок чи індексацію цьогоріч отримають обидві з цих жінок, але у різний час.

Вже не працюючий пенсіонер, з мінімальними нарахуваннями надбавку мав би отримати.

"Від першого січня 2021 року ми зробили автоматизований перерахунок пенсій, це стосується 65-річних не працюючих пенсіонерів. У кого мінімальний розмір пенсії, який становив 2 тисячі, став 2400 грн", — зазначає заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України у Київській області Галина Колошмай.

Всім іншим, не працюючим пенсіонерам, у кого нарахування вищі від мінімального, підвищення чекати слід від березня.

"Постановою Кабміну передбачено у березні місяці індексацію на 11%. Це стосуватиметься людей, які не працюють і мають достатній трудовий стаж", — говорить народна депутатка, членкиня Бюджетного комітету Леся Забуранна.

Тим же, хто вже на пенсії, але працює, перерахунок заплановано на квітень. Крім того, додаткові кошти, розраховують у Мінсоцполітики, залучать зі зростання прожиткового мінімуму та мінімальної зарплатні.

"У нас також є зростання пенсії в зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Цього року він зростатиме на 9,3%. І це буде в липні і в грудні", — зазначає міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

Також продовжаться, каже міністерка, ухвалені ще восени програми, зокрема щодо найстарших пенсіонерів

"Продовження програми 80+, це коли кожному такому пенсіонеру додаємо по 500 грн до пенсії. І там мінімальна гарантія не менш ніж 2600, це тоді як у країні мінімум 1769. Друга програма зростання — 75+. Вона нова для 2021 року, вона буде запроваджена від 1 липня. Там всім, хто віком 75, буде даватись компенсація по 400 грн, і там мінімальна гарантія 2500", — говорить Лазебна.

Також на цей рік передбачено певні надбавки згідно зі стажем чи особливостями професії. Але предметно це коментувати можна буде, коли остаточно узгодять цьогорічний бюджет Пенсійного фонду. Частина коштів — це податки працюючого населення, частина — видатки з держбюджету. Та навіть так, щорічно дефіцит на кінець року становить від 17 до 100 млрд гривень.

Щоб повноцінно оцінити офіційно відпрацьовані не лише мінімальні 28, а подекуди й 45 чи більше років (найвища пенсія 10 тисяч), потрібні зміни.

"Єдиним способом вирішення глобальних проблем Пенсійного фонду є перехід на багаторівневу систему пенсійного забезпечення. Ми плануємо в цьому році прийняти законопроєкт, який безпосередньо регулюватиме цю багаторівневу систему. Дозволить створити можливість накопичення пенсії", — продовжує депутатка Забуранна.

Коли українцям очікувати на зростання пенсій

Коли українцям очікувати на зростання пенсій

Приватні накопичувальні системи неодноразово банкрутували, тож депутати розраховують — державна буде надійною. Особливо у нагоді вона стане тим, хто має недостатній стаж, від 15-27 років. За які держава від 2017-го нараховувала соціальну пенсію понад 1700 гривень. Але ця програма закладалася на 3 роки, тож у 2021-му вже  не діятиме. Як зарадити таким людям, в Мінсоцполітики нині вирішують. Із накопичувальним же принципом ті, хто має недостатньо стажу, зможе розраховувати на пенсію вищу від мінімальної. 

В період локдауну прийом громадян у пенсійних фондах обмежений, але вони працюють. Крім того, додалася кількість телефонних операторів, можливостей письмових або інтернет-звернень для тих, кому це потрібно.

Раніше у Пенсійному фонді України поінформували, що станом на 1 січня 2021 року в Україні налічувалося 11 130 954 пенсіонери, пенсії яких в середньому за останній рік зросли на 13,8%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація