"Після бою кулаками не махають". Порошенко переконаний, що "Газпром" виплатить "Нафтогазу" все до копійки

"Після бою кулаками не махають". Порошенко переконаний, що "Газпром" виплатить "Нафтогазу" все до копійки

Фото: Reuters

Президент наголошує, що питання має геополітичне значення.

Російський "Газпром" обов'язково сплатить "Нафтогазу України" 2,6 млрд доларів – остаточної суми боргу за підсумками двох рішень Стокгольмського арбітражу. Не захоче виплачувати добровільно – будуть заарештовані та конфісковані закордонні активи російської компанії.

Про це в інтерв'ю українським телеканалам сказав президент Петро Порошенко. Він також наголосив, що РФ повинна виконувати свої зобов'язання щодо транзитування газу територією України до Європи.

"Газпром", відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, має транзитувати газ через Україну. Це не є його благодійність, це не є його жест підтримки України. Це прямі зобов’язання. Зобов’язання та рішення суду треба виконувати. Крапка", - наголосив Порошенко.

Президент упевнений, що Україна в повному обсязі "отримає все до копійки" відповідно до рішень суду. Він зазначив, що перемога у Стокгольмському арбітражі важлива не стільки через відсуджені кошти, скільки через її геополітичне значення. Глава держави нагадав перебіг всіх так званих "газових воєн", коли Російська Федерація робила Україну винною у проблемах із постачанням газу до країн ЄС.

"Подивіться, як зараз все відбувається абсолютно інакше. Перш за все – позиція РФ про те, що вона не буде платити – це позиція слабка. Це, як у нас знаєте кажуть: після бою кулаками не махають. Є міжнародні конвенції, є бездоганна юридична позиція, є кваліфікована команда українських юристів НАК "Нафтогаз", українських дипломатів, які стовідсотково це забезпечать. Якщо цього не буде, за моїм дорученням команда юристів опрацьовує питання накладення арештів і забезпечення стягнення відповідних сум", - сказав Порошенко.

За прогнозами "Нафтогазу", розірвання контракту з "Газпромом" забере дуже багато часу

За прогнозами "Нафтогазу", розірвання контракту з "Газпромом" забере дуже багато часу

Президент акцентував увагу на тому, що Україна своєчасно поінформувала Європу про ризики в ситуації, що склалася, зокрема щодо можливого шантажу з боку Росії.

"Чого вони добивалися? Щоб Україна припинила транзит. Щоб Україна, коли вони перестануть постачати транзитний газ, бо у нас була дуже холодна погода, почала відбирати транзит. І тому я одразу ж виніс це питання на засідання Ради національної безпеки і оборони, звернувся до всієї нації, українського народу із закликом: #прикрути. І подивіться як відреагувало суспільство: на 14% в цей день, в п'ятницю, Україна скоротила споживання газу. На 25 мільйонів кубічних метрів газу ми зменшили споживання. Але ні на один кубометр газу ми не припинили транзит, показавши себе відповідальним і надійним партнером", - підкреслив Порошенко.

Він зазначив, що "ключовий підсумок нашої перемоги полягає не тільки і не стільки в грошах. Ключовий підсумок полягає в тому, наскільки була об’єднана нація. Криза подолана і ми в ній перемогли. Я вам дякую за це".

Україна продемонструвала позицію країни, котра повністю виконує свої зобов’язання і відповідально ставиться до своїх обов’язків на противагу Росії, наголосив Порошенко.

"Україна, яка заздалегідь попередила всіх європейських партнерів що це може бути, але ми зробимо все для того, щоб виконати свої зобов’язання і Росія, яка відмовилася виконувати рішення Стокгольмського арбітражу і навіть намагалася у звичній для себе манері сісти на газовий шантаж", - зазначив президент.

Він висловив думку, що зважаючи на це Росії вже не довірятимуть як надійному постачальнику, адже вона використовує газ як інструмент політичного тиску.

Українську газотранспортну систему взяли під посилену охорону через конфлікт із "Газпромом"

Українську газотранспортну систему взяли під посилену охорону через конфлікт із "Газпромом"

Україна й надалі проводитиме диверсифікацію свого енергопостачання, аби стати енергонезалежною державою. Також провели роботу щодо боротьби з корупцією в цій галузі.

"Ми забезпечили, щоб величезний дефіцит – 100 мільярдів гривень, який мала НАК "Нафтогаз", був ліквідований. Непрозорі схеми ліквідовані. Це надзвичайно ефективний механізм боротьби з корупцією. Перше, що я зробив, як був обраний президентом у 2014 році, – ми переговорили з прем’єр-міністром Яценюком і було абсолютно чітке доручення в двох напрямках. Перше – диверсифікація. І ми рішуче скорочували споживання російського газу: 16 мільярдів кубічних метрів, потім – 5, потім – нуль. І друга позиція – ідемо в суд. Ми не боїмося. Ми переконані у власній перемозі. І ще раз наголошую – це перемога не лише в грошах, ця перемога має геостратегічне значення. Це як безвіз. Це остаточне "до побачення" газовій голці або газовому зашморгу. І результат такий само блискучий", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, в Україні почалися арешти та опис майна "Газпрому" на 172 мільярди гривень.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація