Після пенсійної реформи мінімальна пенсія зросте всього на 140 гривень

Після пенсійної реформи мінімальна пенсія зросте всього на 140 гривень

Фото: Getty Images

Зростання відбудеться на 11%.

Після ухвалення законів щодо пенсійної реформи мінімальна пенсія в Україні зросте на 11% (на 140 грн) – від нинішніх 1312 грн до 1452 грн для тих, у кого достатньо страхового стажу.

Такі цифри наводить прес-служба парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення з посиланням на голову комітету Людмилу Денісову, передає УНІАН.

«Для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, від 1 жовтня виплати збільшаться на 140 гривень, або на 11%», - сказала Денисова.

У разі схвалення нардепами пенсійної реформи, від 1 жовтня для призначення та перерахунку пенсій застосовуватиметься прожитковий мінімум, що передбачений держбюджетом на 1 грудня 2017 року. Тобто, від 1 жовтня прожитковий мінімум для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, становитиме 1452 грн.

Депутати розповіли, як готуються до пенсії та старості

Депутати розповіли, як готуються до пенсії та старості

Пенсійна реформа передбачає надання гарантій для інвалідів із дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, і осіб, які не мають права на пенсію і отримують зараз 949 грн. Кількість таких громадян на сьогодні - близько 1 мільйона осіб. Розмір пенсії для них збільшиться на 45% і становитиме 1373 грн, повідомила Денісова.

Від 1 жовтня для 5,6 млн пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 грн. Це станеться в результаті осучаснення або перерахунку пенсії з урахуванням показника середньої зарплати за три останні роки. Для 600 тис. пенсіонерів, які працюють, скасовується 15% обмеження виплати пенсій, тобто вони отримуватимуть 100% пенсії замість нинішніх 85%. Для 104 тис. жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років, скасовується зменшення розміру пенсій.

"Пенсія є об'єктом індексації. В реформі прописано, що від 2019 року індексація відбуватиметься автоматично. Не знадобиться ухвалювати окремі рішення уряду або Верховної Ради: на 50% від зростання споживчих цін і на 50% від зростання середньої заробітної плати за один календарний рік. А від 2021 року - за три попередні календарні роки", - сказала Денісова.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман погрожував своєю відставкою у разі неухвалення парламентом пенсійної реформи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація