Після заяв про згортання бізнесу в Україні президент зустрівся з керівниками тютюнових компаній

Після заяв про згортання бізнесу в Україні президент зустрівся з керівниками тютюнових компаній

Фото: Сайт президента України

British American Tobacco призупинила роботу тютюнової фабрики "В.А.Т.-Прилуки".

На тлі заяв тютюнових компаній про згортання бізнесу через можливі зміни в законодавстві президент України Володимир Зеленський зустрівся з топменеджерами цих підприємств.

Зокрема, були присутні представники "Брітіш Амерікан Тобакко", "Філіп Морріс Україна", "Джей Ті Ай", "Імперіал Тобакко", виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Анна Дерев’янко, а також міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, міністр фінансів Оксана Маркарова, голова Державної податкової служби України Сергій Верланов, голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв та голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Сторони обговорили ситуацію на ринку, зокрема, інформацію щодо можливого перенесення центральних офісів компаній та зупинки роботи деяких тютюнових виробників, повідомляє пресслужба глави держави.

"Для нас важливе зростання інвестицій в економіку України, бо це – збільшення кількості робочих місць і податкових надходжень", – сказав Зеленський і додав, що тютюнові компанії є одними з найбільших платників податків, і податкові надходження зростають: за 9 місяців цього року відрахування до держбюджету зросли на 7,5% – майже до 30,5 млрд грн.

Президент зазначив, що для України є важливим питання покращення бізнес-клімату та забезпечення прогнозованості державної політики й регулювання ринків. Також, за його словами, у пріоритеті – боротьба з монополіями та побудова конкурентних ринків. Водночас Зеленський відзначив зацікавленість у нарощуванні експорту тютюнових виробів, виготовлених в Україні. Також було зроблено акцент на необхідності вирішення проблеми тіньового ринку тютюнових виробів.

Фото: Сайт президента України

Нагадаємо, міжнародна група компаній British American Tobacco призупинила роботу тютюнової фабрики "В.А.Т.-Прилуки". Відповідний лист компанія направила до Офісу великих платників податків ДФС. У зв’язку з припиненням виробництва "В.А.Т.-Прилуки" просить відкликати 25 млн акцизних марок і повернути 505 млн грн, сплачених за них. 

Невдоволення у тютюнової фабрики викликав законопроєкт №1049. Згідно з поправкою нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського, компанії-виробники повинні будуть продавати сигарети оптовим компаніям за ціною, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни. У British American Tobacco зазначили, що ці поправки роблять тютюнове виробництво в Україні нерентабельним.

"Ми не знаємо, як рухатись далі. Ми не можемо як компанія виробляти продукцію, з якою не знаємо, що робити. Відповідно до цього, ми зупинили виробництво в Прилуках. Вже другий тиждень фабрика стоїть", — заявив генеральний директор "В.А.Т.-Прилуки" Артем Скрипка під час зустрічі з керівництвом міста.

Водночас старший юрист з корпоративних та правових питань "В.А.Т.-Прилуки" Артур Гусейнов спростував чутки про закриття тютюнової фабрики. Він зазначив, що наразі виробництво простоює. 

У компанії зазначили, що у разі набуття закону чинності, вони змушені будуть скоротити виробництво, а відтак і працівників, або ж зовсім припинити його.

"Економічна правда" зазначає, що тютюнова фабрика "В.А.Т.-Прилуки" є одним з трьох найбільших платників податків в Україні і заплатила 2018 року 16,05 млрд грн податків. Раніше British American Tobacco вирішила перенести центр ухвалення рішень з України до Румунії. Такий крок у компанії пояснювали, серед іншого, непрогнозованою фіскальною та регуляторною політикою уряду України.

Тим часом 10 жовтня Антимонопольний комітет ухвалив рішення оштрафувати ряд тютюнових компаній і монополіста-дистриб'ютора "ТЕДІС Україна" на суму 6,5 млрд грн. Штраф було накладено на такі компанії:

  • "ТЕДІС Україна" — 3,4 млрд грн;
  • Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб’юшн — 366 млн грн;
  • "Філіп Морріс Україна" — 814 млн грн;
  • "Джей Ті Інтернешнл Україна" — 434 млн грн;
  • "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" — 488 млн грн;
  • "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" — 167 млн грн;
  • "Імперіал Тобако Юкрейн" — 292 млн грн;
  • "Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна" — 80 млн грн;
  • "В.А.Т.- Прилуки" — 448 млн грн. 

В АМКУ зазначили, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, що перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація